Kino učionica: Marginalne

Ženska čednost u viktorijansko doba

cca 90 min.

Ženska čednost u viktorijansko doba

Program

Gdje se nalaze korijeni ideliziranja majčinstva, mjesto koje paradoksalno razdvaja majčistvo od seksualnosti te traži žensku poslušnost i pokornost? Osvrtima na vizualne reprezentacije ženske čednosti - serijom obiteljskih potreta obiteljskoga života u slikarstvu viktorijanskog doba - oslanjajući se na teoriju likovnih umjetnosti.

Dubravka Dulibić-Paljar ponudit će inspirativne uvide u postavljenu problematiku.

Dubravka Dulibić-Paljar (Šibenik, 1974), poslijedoktorandica je Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta Juraja Dobrile u Puli. Uže je područje njezina znanstvena zanimanja povijest hrvatske književnosti: srednjovjekovlje i ranonovovjekovlje, a u novije vrijeme i romantizam i realizam u hrvatskoj književnosti. Rado se bavi proučavanjem fenomena spola, roda i seksualnosti u književnim tekstovima toga razdoblja, osobito promjenama u literarnim reprezentacijama različitih koncepata djevičanstva.

featured

Kino učionica: Marginalne

Kino učionica zajednički je projekt Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art-kina. Sezona 2018. nastavak je prakse prošlogodišnjeg uspješno okončane suradnje → more

Kino učionica: Marginalne

Čemu služi seks?

Čemu služi seks?

Seks, rad, monstruoznost, zlostavljanje u filmu “Kad jaganjci utihnu”,