Kino učionica: Marginalne

Komodifikacija njege i materijalne prakse u plaćenom radu u kućanstvu

cca 90 min.

Komodifikacija njege i materijalne prakse u plaćenom radu u kućanstvu

Program

Predavanje se temelji na kulturnoantropološkom istraživanju specifičnog aspekta plaćenog rada u kućanstvu, točnije njege starijih i nemoćnih osoba, na području Istre i Primorja kao i iskustva rada hrvatskih njegovateljica starijih i nemoćnih u Italiji. Pored analize lokalnog i transnacionalnog tržišta, pravne nezaštićenosti i društvene nepriznatosti ovog oblika rada, predavanje će se usredotočiti na analizu praksi i značenja putem kojih se gradi iskustvo rada njegovateljica starijih i nemoćnih te na praktične, materijalne i nematerijalne aspekte suvremenih ekonomija njege. 

Duga Mavrinac je doktorandica kulturne antropologije i etnologije pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te asistentica na Institutu za antropologiju. Njezini istraživački interesi usmjereni su na promišljanje i proučavanje suvremenih kulturnih i društvenih fenomena na području Hrvatske i jugoistočne Europe s posebnim naglaskom na žensku radnu migraciju, neformalne ekonomiju, komodifikaciju njege i plaćenog rada u kućanstvu, antropologiju starenja i doma. Antropologiju vidi kao sveobuhvatnu disciplinu koja nudi alate za kritičko promišljanje čovjekove pojavnosti, kulture i društva. Potencijale interdisciplinarne suradnje i aplikabilnost znanja i pojmova kulturne antropologije primjenjivala je u mnogobrojnim projektima s kolegama kustosima, psiholozima i umjetnicima poput New, new Babylon (Rijeka, 2008.), Stand up umjetnička akcija (2009.), Ne(istra)žena (Pula 2012.), Pčelarstvo tihi zanat (Etnografski muzej u Pazinu 2014.), Između tamo i tamo; anatomija privremenih migracija (IPAK i MMSU 2017.). Stručna je suradnica na projektu Historical Perspectives on Transnationalism and Intercultural Dialogue in the Austro-Hungarian Empire Hrvatske zaklade za znanost te članica međunarodnog doktorskog programa Transformations in European Societies network u koordinaciji  osmero sveučilišta (Ludwig-Maximilians Univeristät München, Heriot Watt University Edinburgh, Karl-Franzens Univeristät Graz, University of Copenhagen, Universität Basel, Universidad de Murcia, Tel Aviv University i University of Zagreb). Autorica je stručnih i znanstvenih radova i članica strukovnih udruženja u zemlji i inozemstvu.

featured

Kino učionica: Marginalne

Kino učionica zajednički je projekt Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art-kina. Sezona 2018. nastavak je prakse prošlogodišnjeg uspješno okončane suradnje → more

Kino učionica: Marginalne

Čemu služi seks?

Čemu služi seks?

Seks, rad, monstruoznost, zlostavljanje u filmu “Kad jaganjci utihnu”,