Kino učionica: Marginalne

Kino učionica: Marginalne

Program

Kino učionica zajednički je projekt Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art-kina. Sezona 2018. nastavak je prakse prošlogodišnjeg uspješno okončane suradnje i ciklusa Kino učionice na temu Gledaj mizoginiju, a sastoji se od deset javnih predavanja koja se održavaju u prostorijama Mini Art-kina u Rijeci. Predavanja se odvijaju u periodu od veljače do lipnja dva puta mjesečno. Koncept Kino učionice zamišljen je kao edukacijsko-znanstveni program promišljanja odabranih feminističkih ili rodnoteorijskih tema, a kroz filmske ili srodne medijske/vizualne materijale. Predavanja traju do 50 minuta, nakon čega slijedi diskusija s publikom.  

Ovogodišnji okvir Kino učionice ticat će se tema žena i marginalnosti s namjerom propitivanja odnosa i uvjete koji dovode do pozicije marginaliziranih. Također, zanimaju nas dimenzije, vrste i načini percepcije i reprezentacije marginaliziranih, te njihova vidljivost/čujnost.

Prepoznajemo li marginalizirane žene i čujemo li ih? Ako da, što nam govore, a ako ne, zašto ne, koje su njihove priče i potrebe, čemu nas uče?  Ima li margina mogućnost biti prostorom otpora? Kako razumjeti apsurd unutar kojeg se marginalnost tradicionalno pripisuje manjinama u kvantitativnom smislu, dok istovremeno svjedočimo vrlo stvarnim i raširenim praksama u društvu koje prepoznaju, ali i potiču sve veću marginaliziranost različitih skupina, kako u rodnom kontekstu, tako i u onom koje se oslanja na njega, a oblikuju ga ekonomski, politički i kulturalni procesi. 

Ako je tako da danas žena kao subjekt/građanka ne može ravnopravno sudjelovati u razvoju građanskog društva, marginalizirana žena (biološki, kulturalno i/ili ekonomski) nosi dvostruko breme udaljavanja s pozicija aktivne društvene participacije.

Marginalne mogu biti žene koje ne odgovaraju heteronormativnim koncepcijama nacije; one čija tijela ne žele odgovoriti potraživanjima u svrhu prokreacije, one čije sudbine ne odgovaraju situacijama ekonomsko-političnih planova, one koje zbog razvojnih poteškoća nemaju priliku ravnopravnog društvenog sudjelovanja, one koje su prešle određenu dob, one koje su preživjele ratne traume i čiju priču se odbija uzeti u obzir... i još brojne.

Pitanja su ovo kojima ćemo se baviti u ovogodišnjem ciklusu predavanja, izlaganja, rada i druženja s našim građankama, građanima, studenticama i studentima te svim zainteresiranim.

Uvodni skup programu i razgovor o temi započet će u siječnju, u utorak, 30. siječnja u 18 sati, održavanjem okruglog stola u kojem će gostovati umjetnica i performerica Vlasta Delimar, video umjetnica Branka Pavlović te redatelj Želimir Žilnik. Razgovor će moderirati Sanja Bojanić i Brigita Miloš.  

featured