Kino učionica: Marginalne

Charter let broj… - Ženske (radne) migracije

Charter let broj… - Ženske (radne) migracije

Program

Charter let broj… - Ženske (radne) migracije – između eksploatacije i emancipacije / predavačica: Marta Baradić

Film Krste Papića Charter let broj… iz 1975. godine portretira četiri siromašne djevojke iz Dalmatinske zagore koje se iz egzistencijalnih razloga odlučuju odseliti u Australiju. Umjesto ostvarenja snova dočekuju ih surovi uvjeti u stranoj zemlji, a njihov rad u kućanstvima smješta ih na društvene margine, u poziciju nevidljivih sluga. Koliko je ženska radna migracija ekspoatacijska, otvara li prostor emancipaciji?

Marta Baradić završila je preddiplomski studij kulturologije u Rijeci te obrazovni program Centra za ženske studije u Zagrebu. Trenutno studentica završne godine diplomskog studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Teorijske tekstove i intervjue iz podrucja teorije umjetnosti, kulturalne teorije i feminizma objavljivala u Zarezu. Od ljeta 2016. organizira i kurira program filmskih večeri “Kino Katarina” u Puli.

featured

Kino učionica: Marginalne

Kino učionica zajednički je projekt Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art-kina. Sezona 2018. nastavak je prakse prošlogodišnjeg uspješno okončane suradnje → more

Kino učionica: Marginalne

Čemu služi seks?

Čemu služi seks?

Seks, rad, monstruoznost, zlostavljanje u filmu “Kad jaganjci utihnu”,