Kino učionica: Marginalne

Okrugli stol: Marginalne

Kino učionica

Okrugli stol: Marginalne

Program

Nova sezona Kino učionice donosi temu «Marginalne», a ciklus predavanja će otvoriti okrugli stol na kojem će se razgovarati o ovogodišnjem okviru «Kino učionice» na temu žena i marginalnosti. Propitat će se odnosi i uvjeti koji dovode do pozicije marginaliziranih, dimenzije, vrste i načine percepcije i reprezentacije marginaliziranih te njihova vidljivost / čujnost. Prepoznaju li se marginalizirane žene i čuje li ih se? Ako da, što one govore, a ako ne, zašto ne? Koje su njihove priče i potrebe? Ima li margina mogućnost biti prostorom otpora?

Na okruglom stolu sudjeluju umjetnica i performerica Vlasta Delimar, video umjetnica Branka Pavlović te redatelj Želimir Žilnik. Razgovor će moderirati Sanja Bojanić i Marija Katalinić.  

Vlasta Delimar umjetnica je, performerica i jedna od vrlo značajnih ličnosti u području umjetničko-društvene scene u Hrvatskoj. Godine 1980. izvodi prvi samostalni performans nakon čega postavlja prvu samostalnu izložbu. Neki od niza njezinih performansa su „Transoformacija ličnosti“, „Draga Vlasta“, „Jebanje je tužno“, „Tražim ženu“. Godine 2001. u Zagrebu Vlasta Delimar izvodi performans "Lady Godiva".  Živi i radi u Zagrebu.    

Branka Pavlović filmska je i televizijska urednica te video umjetnica koja trenutno živi i radi na relaciji Berlin-Beograd. Od 2009 godine ko-direktorica je i selektorica jednog od značajnijih regionalnih filmskih festivala “Slobodna Zona”. Zadnjih nekoliko godina surađuje sa Bi´bakinom u Berlinu gdje je selektor filmskog program o pitanjima i životu migranata. Prošle  godine predavala je na Udk Sveučilištu u Berlinu kao gostujući predavač.  

 Želimir Žilnik jedan je od najznačajanih i najpoznatijih regionalnih filmskih redatelja svjetskih razmjera. Započevši karijeru 1960-ih filmovima Nezaposleni ljudi te Rani radovi (za koji je dobio nagradu Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu), Žilnik je jedan od najvažnijih predstavnika jugoslovenskog Crnog vala. Svojim zadnjim dokumentarni filmom “LogBook Serbistan”, u kojem opisuje život migranata u Srbiji, osvojio je mnogobrojne svjetske nagrade.    

Moderatorice razgovora su: dr.sc. Sanja Bojanić i dr.sc. Marija Katalinić.

featured

Kino učionica: Marginalne

Kino učionica zajednički je projekt Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art-kina. Sezona 2018. nastavak je prakse prošlogodišnjeg uspješno okončane suradnje → more

Kino učionica: Marginalne

Čemu služi seks?

Čemu služi seks?

Seks, rad, monstruoznost, zlostavljanje u filmu “Kad jaganjci utihnu”,