Cinema classroom 2020

O čemu govorimo kad govorimo o romansi

cca 90 min.

O čemu govorimo kad govorimo o romansi

Program

Žanrovi i podžanrovi filmske i kazališne romanse u rasponu od komičnih do tragičnih narativnih modusa i njihov utjecaj na konstrukciju filmskog i kazališnog para u romansi s posebnim naglaskom na konstrukciju ženskog lika. 

Razlike u koncepciji ženskih likova u pojedinim žanrovima poput romantične komedije, screwball komedije, humorne drame i melodrame s primjerima iz prakse i povijesti filma i kazališta.

Prolaze li junakinje u romansi  Bechdel test i što to govori o junakinjama, filmskoj i kazališnoj romansi, autoricama i gledateljicama, autorima i gledateljima?

Za raspravu pripremite odgovor na sljedeće pitanje: koja je vaša najomiljenija i/li najomraženija filmska (ili kazališna) romansa?

Vlatka Vorkapić je redateljica, scenaristica i dramatičarka. Diplomirala je TV i filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti te komparativnu književnost i češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autorica je niza dokumentarnih filmova i TV serija, tri kratkometražna igrana filma (Vozačka dozvola, Rastreseno gledanje kroz prozor, Na Tri kralja) i dugometražnog igranog filma Sonja i bik koji je bio kino-hit u Hrvatskoj 2012. godine. Za film Sonja i bik nagrađena je Zlatnom arenom za scenarij. Za dramu Judith French nagrađena je nagradom Marin Držić za najbolji dramski tekst. Samostalna je umjetnica, članica HZSU i DHFR.

featured

Cinema classroom 2020

Feminism and film romance

This year's Cinema Classroom named Feminism and Film Romance focuses on the problematic relationship between → more

30.01.-08.06.2020.

No Screenings