Cinema classroom 2020

Bad Romance

Zašto je Clarice vjerovala Hannibalu
cca 90 min.

Bad Romance

Program

Jedan od najlegendarnijih trilera devedesetih, a vjerojatno i svih vremena, „Kad jaganjci utihnu“ među filmske je legende ubacio i jednog od najupečatljivijih zlikovaca – Hannibala Lectera. No Hannibal ne bi bio Hannibal da nije bilo Clarice. Clarice je Clarice Starling, mlada novakinja i vježbenica FBI-ja koja traži pomoć zarobljenog Hannibala u lovu na jednog serijskog ubojicu. Između Clarice i Hannibala rađa se specifičan odnos – odnos u kojem Clarice zapravo vjeruje jedino Hannibalu i u kojoj to njezino povjerenje nerijetko izgleda kao, rekla bi Lady Gaga, loša romansa.

Zbog čega je „bad romance“, odnosno simbiotski odnos povjerenja i manipulacije toliko emotivan i uvjerljiv u filmu „Kad jaganjci utihnu“? Osim genijalnom redatelju Jonathanu Lemmeu i bravuroznim izvedbama Jodie Foster i Anthonyja Hopkinsa, to valja pripisati i jednoj stvari koja je jedinstvena za film „Kad jaganjci utihnu“. Od prvoga trenutka, naime, taj film prati Clarice, ambicioznu mladu agenticu u svijetu koji ne samo tradicionalno, nego i praktički, u stvarnosti pripada isključivo muškarcima. Clarice je, kako je vidljivo po brojnim detaljima, dijalozima, situacijama – neprekidno izložena muškom pogledu i muškoj prosudbi. Osim njezine neprekidne nelagode, koja ne prestaje ni u jednoj sekundi filma, Clarice je i uronjena u rješavanje slučaja koji je, kao i mnogi slučajevi serijskih ubojica, obilježen predatorom koji napada žene. U tom svijetu muškoga pogleda, prosudbe i muške opasnosti koja vreba iza svakog mračnog (pa i ne tako mračnog ugla), psihotični psihijatar Hannibal Lecter prvi je koji doista VIDI Clarice i, iako su njegove metode komunikacije intruzivne i manipulativne, u toj komunikaciji postoje i on i ona. I tako onda dolazi do čudesnog odnosa, bolesne privrženosti, kraće rečeno – opasne romanse u filmu „Kad jaganjci utihnu“.

Zrinka Pavlić. Rođena je 1971. godine u Zagrebu pod istim prezimenom koje nosi i danas. Diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, ali osim što je prevela nekoliko knjiga s područja sociologije, ni sekunde nije radila u struci. Socijalno, zdravstveno i redovnu plaću zarađivala je kao prevoditeljica, redaktorica, novinarka, kolumnistica, TV i filmska kritičarka te scenaristica. Objavila je tri knjige: zbirku humorističnih eseja i kolumni „Svijet i praktična žena“, zbirku priča „5 priča i krafne“ te ciklički roman „Imaš vatre?“ Za zbirku „Svijet i praktična žena“ osvojila je književnu nagradu Kiklop, a za priču „Sava pod Sljemenom“ iz cikličkog romana „Imaš vatre?“ osvojila je nagradu Sfera.


featured

Cinema classroom 2020

Feminism and film romance

This year's Cinema Classroom named Feminism and Film Romance focuses on the problematic relationship between → more

30.01.-08.06.2020.

No Screenings