Make Up - Make Down: Videoretrospektiva Sanje Iveković #5

cca 106 min.

Make Up - Make Down: Videoretrospektiva Sanje Iveković #5

Program

Videoretrospektiva Sanje Iveković Make Up – Make Down za dva aktivna prostora dijeljenog iskustva u izložbenim prostorima Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i kinodvoranama Art-kina omogućuje izniman paralelni uvid u njezine umjetničke prakse i politike pokretnih slika. Preuzimajući naslovnu dijalektiku autoričina video rada Make Up – Make Down kao ishodišnu radikalnu asimetriju upisanu u video filozofiji njezina cjelokupnog umjetničkog rada ovo dvostruko situiranje pogleda supostavlja vizualni kanal za autoričinu metodologiju kontekstualnosti u kojoj se izmjenjuju tjelesno i politično iskustvo u galerijskom prostoru s intervencijskim politikama koncentriranog kino-oka. Filmsko u video radovima Sanje Iveković započinje u graničnom montažnom prostoru reza. U crtici za prisvajanje autoriteta, vizualnoj poveznici koja zasijeca počesto zazorno prije i poslije, ispred i iza, ispod i iznad, ovdje i drugdje, u međuprostoru intervencije koji pohranjuje kritičke slojeve prešućenog intimnog i kolektivnog pamćenja medijem videa kao intersubjektivnog epistemološkog instrumenta. Tu crticu subverzivno zarezuje i potcrtava peformativno tijelo umjetnice u inscenacijama, infiltracijama i angažmanima između dvaju instrumenata, kamere i monitora, memorijalizirajući u preokrenutom zrcalu revolucionarno novu medijsku, osobnu i društvenu sliku aktualnosti. Slijedeći strukture montažnih intersticija, strategije osporavanja u međuprostorima zrcalnih tijela između pogleda i moći, zaleđenih u reprezentaciji koja ne uzvraća pogled, osobnih i javnih granica reza strukturiranih isključivanjima, aktiviramo cjelovit bodyscape video slika Sanje Iveković konceptualiziran za kolažno i montažno zarezivanje tijekom gotovo četiriju desetljeća iz višestrukih očišta vizionarskog i političkog filma u dispozitivu kina.

Videoretrospektiva za kino počinje 27. studenoga 2021., dan nakon otvorenja izložbe, s dvama povezanim programima u Art-kinu uz razgovor s autoricom, a nastavlja se s programima u prosincu (7. i 23. prosinca) i siječnju, kao i u sklopu Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma.

-

Okosnicu retrospektive Sanje Iveković čini 12 video radova zastupljenih u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koju čine rani antologijski video iz sedamdesetih, nekoliko radova iz osamdesetih koji su realizirani samostalno ili u suradnji s Daliborom Martinisom, te primjer iz ratnih devedesetih. Ovaj se izbor dodatno proširuje posudbama radova iz kolekcija institucija, galerija, kao i osobnog arhiva umjetnice.

Smještena u trokutu između politike reprezentacije, feminističke intervencije i medija, izložba Make Up – Make Down posuđuje naslov ranog video rada naznačujući metodu kojom se u prostoru izložbe okupljaju i grupiraju radovi koji ukazuju na dihotomije i tenzije kompleksnih društvenih odnosa i umjetničkih pozicija adresirajući sustav koji nevidljivo i kontinuirano proizvodi strukturnu opresiju, kako na polju medija, tako i rodnih politika. Ujedno potvrđuje aktualnost videoprodukcije kojom je umjetnica zauzela mjesto na domaćoj i internacionalnoj sceni.

Fokus izložbe razvija se na ponovnom gledanju i rekontekstualizaciji labavih šavova između identiteta i društvenih normi, demontaži privatnog i javnog urasloj u tkivo video produkcije koja svoju političnost iskazuje medijskim prikazivanjem vlastitog (ženskog) lica prihvaćajući novi medij videa kao saveznika u kritici postojećih kodova i afirmaciji novog jezika pokretnih slika. U tom je smislu videoumjetnost Sanje Iveković s jedne strane neodvojiva od performansa, a s druge od razvoja međunarodnih mreža/veza umjetnika, cirkulacije umjetničkih radova, ideja i umjetnika u pionirskoj fazi razvoja, donoseći pitanja koja se otada do danas upisuju u umjetničinu praksu – zanimanje za intermedijski dijalog, govor u prvom licu, analitičko-kritički stav u odnosu na jezik umjetnosti i društveni kontekst. Radovi na izložbi ukazuju na oblike intervencija u umjetničke sustave i promjene u umjetničkoj kartografiji. Osim toga ukazuje na prakse samoarhiviranja, kao jednog od važnih alata kojima se brojne generacije upoznaju s radikalnim ili eksperimentalnim praksama umjetnika. Pogled na video produkciju Sanje Iveković, pogled je na društvene, povijesne i političke implikacije, na umjetničke osobne i društvene geste.

Sanja Iveković generacijski i umjetnički dio je Nove umjetničke prakse koja negira ustaljene estetske vrijednosti i teži interaktivnom odnosu s okolinom/publikom. U prvi plan postavlja djelovanje u duhu društvenog aktivizma uporabom medijskog prostora kao jednog od oblika istraživanja i izražavanja, ističući pritom etička ishodišta umjetnosti i umjetničkog rada. U radu se koristi dokumentom, fotografijom, performansom, instalacijom, akcijom i intervencijom u urbanom prostoru. Među prvim je hrvatskim umjetnicama vezanim uz feminističku umjetničku praksu. Propituje i problematizira položaj žene u suvremenom društvu, osobito u svijetu medija, te utjecaj koji umjetno konstruirana društvena predodžba ima na život žene.

Kustosice izložbe: Branka Benčić i Sabina Salamon

Kustosica programa za kino: Tanja Vrvilo

Radovi ljubaznošću: Sanja Iveković, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka; Kontakt. The Art Collection of Erste Group i Erste Foundation, Beč.

Izložbu su podržali: Rijeka 2020 – EPK, Grad Rijeka, Ministarstvo kulture RH, Kontakt. Umjetnička kolekcija Erste Grupe i Erste Fondacije, Beč. Kolekcija Kontakt je nezavisna neprofitna udruga sa sjedištem u Beču. Njena je svrha potpora i promicanje umjetnosti srednje, istočne i jugoistočne Europe.

Partneri: Art-kino Croatia i Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma

featured

Semiotika kuhinje

Semiotika kuhinje

Semiotics of the Kitchen, Sjedinjene Američke Države, 1975., director: Martha Rosler, experimental

TV Timer

TV Timer

1973., director: Sanja Iveković, Dalibor Martinis, feature film

Fly

Fly

Fly, 1971., director: Yoko Ono, John Lennon, feature film

Lighthouse

Lighthouse

1987.-2001., director: Sanja Iveković, feature film

15

Čelična kandža

19:00

Čelična kandža

The Iron Claw, director: Sean Durkin, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, 2023.
feature film 132 min.