UNIRI / ROAR

Vera Drake

Vera Drake, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2004., 125 min.

Vera Drake

Summary

London 50-ih godina. Vera Drake (Imelda Staunton) pripadnica je siromašne radničke obitelji koju čvrste međusobne veze drže na okupu i čuvaju od neimaštine. Osim što za život zarađuje kao čistačica u domovima imućnih obitelji, Vera se svakodnevno brine o ljudima koji ovise o njezinim malim znakovima pažnje, a po povratku među svoje najbliže nastavlja s obavezama s kojima je stala prethodnog dana: kuhanjem, čišćenjem, krpanjem i uveseljavanjem muža Stanleyja (Phil Davis), kćeri Ethel (Alex Kelly) i sina Sida (Daniel Mays). Neznano obitelji, prijateljima i poslodavcima Verine su povremene 'usluge' koje daje ženama i djevojkama s teretom neželjene trudnoće za što ne uzima nikakvu naknadu. Za razliku od njezine kolegice Lily (Ruth Sheen). Pa ipak, u usporedbi s iznosom koji 'legalno' uzimaju u klinikama od djevojaka iz bogatih obitelji kao što je Susan (Sally Hawkins), Lily, reklo bi se, radi za kikiriki. A tu je i vrlo izvjesna mogućnost da nešto tijekom ili nakon zahvata krene po zlu, zbog čega Vera, uostalom, i završi pred sudom, a obitelj pred bolnom spoznajom.

Veterana britanskog socijalno i politički angažiranog filma, ali i kazališnog redatelja te dramatičara Mikea Leigha, koji se uspješno okušao i u žanru komedije, ne treba posebno predstavljati jer su neki od njegovih poznatijih naslova (High Hopes, Naked, Secrets & Lies, Topsy-Turvy, Happy-Go-Lucky…) redovito imali svjetsku distribuciju, a filmovi su mu bili nominirani i osvajali prestižne nagrade na brojnim filmskim festivalima i manifestacijama. Slično je, naravno, bilo i s dramom Vera Drake koja je 2004. godine premijerno prikazana na Venecijanskom filmskom festivalu gdje je osvojila Zlatnog lava i nagradu za najbolju glumicu (Imelda Staunton). Film je bio nominiran za tri Oscara, a dobitnik je BAFTA-inih nagrada za najbolju režiju, glavnu glumicu i kostimografiju.


Snježana Prijić-Samaržija o filmu Vera Drake:

Vera Drake film je o fantastičnoj snazi obične žene, koja je sve samo ne obična. Mike Leigh je fantastičan u prikazu herojstva običnosti. Vera Drake je žena iz radničke klase koja radi, brine i strukturira život svih članova obitelji, daje im potrebni okvir i osjećaj sigurnosti, pomaže bližnjima, ali i besplatno obavlja ilegalne pobačaje u mračnom vremenu u kojem su bili zabranjeni. Sve to radi stoički, s tihim uvjerenjem i bez gorčine. Iako ovo jest film koji tematizira pobačaj kao žensku temu i društveni izazov, ovdje se radi o puno većoj priči o ženskoj sudbini, o solidarnosti i osjećaju dužnosti brojnih nevidljivih i tihih žena koje nose stvarni život.

Festivals and awards

OSCARI 2005 - Nominacija - Najbolja izvedba glumice u glavnoj ulozi (Imelda Staunton), Najbolja režija, Najbolji originalni scenarij / BAFTA 2005 - Nagrada - Najbolja izvedbe glumice u glavnoj ulozi (Imelda Staunton), Najbolja kostimografija, David Lean Award for Direction (Mike Leigh), Nominacija - Najbolji film, Najbolji scenarij, Najbolji originalni scenarij, Najbolja izvedba glumca u sporednoj ulozi (Phil Davis), Najbolja izvedba glumice u sporednoj ulozi (Hearther Craney), Najbolja montaža, Najbolji produkcijski dizajn, Najbolja šminka/frizura / SCREEN ACTORS GUILD AWARDS 2005 - Nominacija - Izvanredna izvedba ženske glumice u glavnoj ulozi (Imelda Staunton) / CHICAGO FILM CRITICS ASSOCIATION AWARDS 2004 - Nagrada - Najbolja glumica (Imelda Staunton) / CRITICS CHOICE AWARDS 2005 - Nominacija - Najbolja glumica (Imelda Staunton) / EUROPEAN FILM AWARDS 2004 - Nagrada - Najbolja europska glumica (Imelda Staunton), Nominacija - najbolji europski film / ZLATNI GLOBUSI 2005 - Nominacija - Najbolji performans glumice u filmu (drami) (Imelda Staunton) / LONDON CRITICS CIRCLE FILM AWARDS 2005 - Nagrada - Glumica godine (Imelda Staunton), Britanski film godine, Britanski glumac u sporednoj ulozi (Phil Davis), Britanski redatelj godine (Mike Leigh), Nominacije - Britanski glumac u sporednoj ulozi (Eddie Marsan), Britanska glumica u sporednoj ulozi (Ruth Sheen) / VENICE FILM FESTIVAL 2004 - Golden Lion - Mike Leigh, Volpi Cup - Imelda Staunton / I MNOGE DRUGE NOMINACIJE I NAGRADE

featured

UNIRI / ROAR

Festival rodne ravnopravnosti

Sveučilište u Rijeci, u okviru strateškog usmjerenja otvorenog i društveno odgovornog sveučilišta, posvećeno je unaprjeđenju → more

UNIRI / ROAR

21.-23.03.2023.

Uzavreli grad

Uzavreli grad

Uzavreli grad, SFR Jugoslavija, 1961., director: Veljko Bulajić, feature film

Petrijin venac

Petrijin venac

Petrijin venac, SFR Jugoslavija, 1980., director: Srđan Karanović, feature film

No Screenings