UNIRI / ROAR

Petrijin venac

Petrijin venac, SFR Jugoslavija, 1980., 99 min.

Petrijin venac

Summary

Život Petrije (Mirjana Karanović), nepismene i prostodušne žene, stiješnjen je na području centralne Srbije, između sela i malog rudarskog naselja, a vremenski je omeđen događajima iz predratnog, ratnog i poslijeratnog razdoblja Jugoslavije. Njezina priča započinje sa seljakom Dobrivojem (Marko Nikolić), nastavlja se s krčmarom Ljubišom (Pavle Vuisić), a završava s rudarom Mišom (Dragan Maksimović), njegovim tragičnim krajem i samotnim životom u mjestu opustjelom nakon zatvaranja rudnika uglja.

Nakon filmova Društvena igra (1972.) i Miris poljskog cvijeća (1977.), karakterističnima po originalnim scenarijima smještenim u gradske ambijente, razlabavljenoj fabuli, glumačkoj improvizaciji i stilski izraženijim režijskim postupcima, Srđan se Karanović poduhvatio filmske adaptacije romana srpskog pisca Dragoslava Mihajlovića, čija je radnja kronološka i smještena u provinciju, a likovi su uvjerljivo psihološki ocrtani i prikazani režijski kompaktnije. Uspjeh koncepta nije izostao pa je na festivalu u Puli film osvojio Veliku Zlatnu arenu, a Mirjana Karanović je nagrađena za najbolju glavnu žensku ulogu. Kritika je također pohvalila i filmsku fotografiju za koju je bio zaslužan jedan od najcjenjenijih jugoslavenskih snimatelja, Tomislav Pinter.


Ante Tomić o filmu:

Petrijin venac, film o životu jedne nepismene seljanke iz siromašnog dijela Srbije, autentičan je prikaz kako je mučan i ponižavajući bio život žena u patrijarhatu, kakva je bila njihova vjerska zadrtost, siromaštvo, kakve su okrutnosti trpjele i kako su same znale biti okrutne. Stotinama godina je bilo tako, a onda se sve počelo mijenjati. Trideset godina od Drugog svjetskog rata svijet je temeljito, na svaki mogući način, ekonomski, politički, socijalno, kulturno, postao drugačiji. Primijetilo se to napokon i u Petrijinom zabačenom kraju. Vrijedilo bi pogledati ovaj danas nešto zaboravljeni film da bismo se podsjetili iz kakvog smo gustog mraka prije samo dva naraštaja izašli.

Festivals and awards

FESTIVAL JUGOSLAVENSKOG IGRANOG FILMA U PULI 1980 - Nagrada - Najbolji film, Najbolja glumica u glavnoj ulozi (Mirjana Karanović

featured

UNIRI / ROAR

Festival rodne ravnopravnosti

Sveučilište u Rijeci, u okviru strateškog usmjerenja otvorenog i društveno odgovornog sveučilišta, posvećeno je unaprjeđenju → more

UNIRI / ROAR

21.-23.03.2023.

Uzavreli grad

Uzavreli grad

Uzavreli grad, SFR Jugoslavija, 1961., director: Veljko Bulajić, feature film

Vera Drake

Vera Drake

Vera Drake, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2004., director: Mike Leigh, feature film

12

Zalagaonica

18:30

Zalagaonica

Lombard, director: Łukasz Kowalski, Poljska, 2022.
documentary 81 min.