Berlinale Special 2021

Krvopije

Blutsauger, Njemačka, 2021., 125 min.

Krvopije

Summary

Šetajući se jednog ljetnog dana njemačkom baltičkom obalom, ekscentrična vlasnica tvornice Octavia Flambow-Jansen (Lilith Stangelberg), u pratnji svoga pomoćnika Jacoba (Alexander Herbst), ugleda tajnovitog Barona (Aleksandre Koberidze) koga odluči pozvati u svoju raskošnu rezidenciju, no ubrzo se ispostavi da se radi o običnom sovjetskom radniku po imenu Ljovuška koji je na proputovanju za SAD, točnije Hollywood, kako bi tamo okušao glumačku sreću. Buržujka mu odluči pomoći u naumu, ali se Sovjet pritom zaljubi i odluči ostati živjeti kod nje. Idila međutim ne traje dugo jer se ispostavi da je industrijalka vampirica koja terorizira okolno stanovništvo.

 Polazeći od Marxove metafore u Kapitalu kako su predstavnici kapitalističke klase vampiri, njemačko-francusko-švicarski redatelj Julian Radlmaier odlučio se u svom drugom cjelovečernjem filmu poigrati s istom postvarujući je, no samo zato da bi mu poslužila kao sredstvo daljnje ironizacije klasnih odnosa (šifra: buhe). Na prvu bi se moglo reći kako se radi o ironijskom pogledu na povijesne okolnosti vezane uz Oktobarsku revoluciju i njezine neposredne posljedice na europske društveno-političke okolnosti koje su nastale na razvalinama I. svjetskog rata, što je naznačeno 'žanrovskom' odrednicom marksističko-vampirske komedije, no kako se film primiče svome dvosatnome kraju postaje sve jasnije da komični učinci utemeljeni na poznatim povijesnim činjenicama, prema kojima se pak autor odnosi s namjernim odsustvom patetike, u konačnici ne mogu izbjeći svoje tragično iskustvo. Film je svoju premijeru imao u sklopu programa Susreti na ovogodišnjem Berlinaleu, dok je redatelj na istom festivalu i za isti film 2019. osvojio Zlatnu Lolu (ustvari, Njemačku filmsku nagradu) za Najbolji nesnimljeni scenarij.

featured

Berlinale Special 2021

Četvrti po redu Berlinale Special od 18. do 23. listopada donosi šest atraktivnih naslova s najprestižnijeg njemačkog → more

Berlinale Special 2021

18.-23.10.2021.

Dom

Dom

Home, Njemačka / Nizozemska, 2020., director: Franka Potente, feature film

Fabian ili o propasti

Fabian ili o propasti

Fabian: Going to the Dogs, Njemačka, 2021., director: Dominik Graf, feature film

Curveball

Curveball

Njemačka, 2020., director: Johannes Naber, feature film

15

Napoleon

20:00

Napoleon

director: Ridley Scott, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, 2023.
feature film 158 min.