Berlinale Special 2021

Fabian ili o propasti

Fabian: Going to the Dogs, Njemačka, 2021., 178 min.

Fabian ili o propasti

Summary

Fabian (Tom Schilling) radi kao pisac reklama za duhansku industriju u weimarskom Berlinu početkom 30-ih godina, a kad nije na poslu slobodno vrijeme provodi po bordelima i klubovima s hedonistom i univerzitetskim aspirantom Labudeom (Albrecht Schuch). U jednom takvom pohodu sreće Corneliu (Saskia Rosendahl), glumicu u potrazi za angažmanom u koju se zaljubi. No vremena su turbulentna, poslovi se lako gube, a karijerni kompromisi, kao i spletke koje se po putu nižu, postaju neizbježni. Gradeći priču kroz međusobni odnos troje protagonista s različitim ambicijama i ideologijama kojima se suprotstavljaju kulturnim i društvenim institucijama, film ustvari postaje pozornicom na kojoj se pred gledateljem rađa i sve brže širi novi autoritarni mentalitet koji će ubrzo uzjahati na vlast.

Dominik Graf prolifični je, ali žanrovskom filmu i radu na TV-u posvećeni autor koji je međunarodno priznanje pridobio filmom Voljene sestre (Die geliebten Schwestern) iz 2014. godine. Filmska drama Fabian nastala je prema književnom predlošku jedinog za odrasle napisanom poluautobiografskom romanu Ericha Kästnera, kod nas poznatijeg po dječjem romanu Emil i detektivi, a svoju je premijeru imao na ovogodišnjem Berlinaleu.

featured

Berlinale Special 2021

Četvrti po redu Berlinale Special od 18. do 23. listopada donosi šest atraktivnih naslova s najprestižnijeg njemačkog → more

Berlinale Special 2021

18.-23.10.2021.

Muškarac iz snova

Muškarac iz snova

Ich bin dein Mensch, Njemačka, 2021., director: Maria Schrader, feature film

Dom

Dom

Home, Njemačka / Nizozemska, 2020., director: Franka Potente, feature film

Krvopije

Krvopije

Blutsauger, Njemačka, 2021., director: Julian Radlmaier, feature film

Curveball

Curveball

Njemačka, 2020., director: Johannes Naber, feature film

Zbornica

20:00

Zbornica

director: Sonja Tarokić, Hrvatska, 2021.
feature film 126 min.