Animafest 2024

Animafest - Svjetski festival animiranog filma Zagreb

Best of Animafest / selekcija nagrađenih naslova
61 min.

Animafest - Svjetski festival animiranog filma Zagreb

Program

34. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb u Art-kinu gostuje 13. lipnja u 21 sat sa selekcijom kratkometražnih animiranih filmova nagrađenih na ovogodišnjem izdanju festivala.

Raspored programa:

  1. Nube, režija: Diego Alonso Sánchez de la Barquera Estrada, Christian Arredondo Narváez
  2. Karotika (Carrotica), režija: Daniel Sterlin-Altman, 
  3. Ponovno se roditi s tobom (Reborn with You), režija: Inju Park,
  4. Entropijsko sjećanje (Mémoire entropique), režija: Nicolas Brault
  5. Hotel Miracle (The Miracle), režija: Nienke Deutz, 
  6. Žarko, razmazit ćeš dite!, režija: Milivoj Popović, Veljko Popović

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2024 završio je ceremonijom dodjele nagrada u Kinu SC.

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Sofiia Melnyk, Naomi Van Niekerk, Marta Pajek, Malte Stein i Vjeran Šalamon odlučio je Grand Prix dodijeliti belgijsko-nizozemsko-francuskom filmu Hotel Miracle (The Miracle) redateljice Nienke Deutz, nastalom u produkcijama Lunanime, Keplerfilm i Les Productions de Milou. U obrazloženju žirija stoji: Film se suptilno i nijansirano bavi nevidljivom temom. Pripovijedanje je osjetljivo i daje nam nadu. 

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio Nicolasu Braultu za kanadski film Entropijsko sjećanje (Mémoire entropique) nastao u samostalnoj produkciji. Autor bilježi proces raspadanja uspomena i uvlači nas u neki novi sloj ljepote – napisao je žiri.

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je južnokorejskom filmu Ponovno se roditi s tobom (Reborn with You) Inju Park (samostalna produkcija) za nježno unutarnje putovanje koje nas vodi u opojan svijet gubitka.

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma u sastavu Diana Cam Van Nguyen, João Gonzalez i Ivana Kvesić odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti njemačkom filmu Karotika (Carrotica) Daniela Sterlin-Altmana, nastalom na Filmskom sveučilištu Babelsberg Konrad Wolf, za film koji nas je dirnuo duhovitim, originalnim i ljudskim prikazom odnosa. Dva lika dijele zajednički osjećaj osamljenosti tako što se nose s nizom fantazija koje ih previše ne razdvajaju, a možda ih čak i zbližavaju.

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je Žarko, razmazit ćeš dite! Milivoja i Veljka Popovića u produkciji Prime Render Studija, Bagan Filmsa i 3D2D Animatora. Ovaj nas je film iznenadio toplim, dirljivim, a ujedno i duhovitim pristupom osobnoj i povijesnoj temi. Autori koriste različite tehnike animacije smjelo i inteligentno kako bi stvorili film originalnog i sirovog štiha – poručio je žiri. Filmupripada i financijska nagrada u iznosu od 1000 eurakoju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja. 

Pobjednika Natjecanja filmova za djecu i mlade birao je žiri u sastavu Val Bandić, Jakov Botić, Maris Dlačić, Polina Glebova, Karlo Jurčić, Alana Kovač, Jasna Salopek Radić, Vita Stojić, Trey Pužin i Iskra Gavran. Žiri je glavnu nagradu dodijelio meksičko-francusko-mađarskom filmu Nube Diega Alonsa Sáncheza de la Barquere Estrade i Christiana Arredonda Narváeza (produkcije Avec ou Sans Vous, Cub Animation i Les Gobelins). Nevjerojatno emocionalan film sa sjajnom pričom koja nas je dirnula u srce. Likovi su dobro nacrtani, super animirani i uz njih se lako može povezati. Stil animacije lijep je i tečan, a boje i kontrasti su predivni. Pola nas je plakalo. Perfektno – poručio je žiri.

Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlazi u ruke Milivoja i Veljka Popovića za hrvatsko-francuski film Žarko, razmazit ćeš dite!.

featured

Nube

Nube

Meksiko, Francuska, Mađarska, 2023., director: Diego Alonso Sánchez de la Barquera Estrada, Christian Arredondo Narváez, feature film

Karotika

Karotika

Carrotica, Njemačka, 2024., director: Daniel Sterlin-Altman, feature film

Hotel Miracle

Hotel Miracle

The Miracle, Belgija, Nizozemska, Francuska, 2023., director: Nienke Deutz, feature film

Žarko, razmazit ćeš dite!

Žarko, razmazit ćeš dite!

Žarko, You Will Spoil the Child!, Hrvatska, Francuska, 2024., director: Milivoj Popović, Veljko Popović, feature film

featured

Animafest 2024

34. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb u Art-kinu gostuje 13. lipnja u 21 sat → more

Animafest 2024

13.-14.06.2024.

15

Čelična kandža

19:00

Čelična kandža

The Iron Claw, director: Sean Durkin, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, 2023.
feature film 132 min.