Festival mediteranskog filma Split 2023

Zvijeri

As bestas, Španjolska / Francuska, 2022., 137 min.

Zvijeri

Summary

Antoine (Denis Ménochet) i Olga (Marina Foïs) francuski su doseljenici u španjolsku pokrajinu Galiciju gdje se na svojoj farmi bave eko-friendly poljoprivredom i stočarstvom. Ruralni okoliš postao je njihov novi dom i prilika za potpunom promjenom životnih navika, no s tim se mišljenjem ne slažu baš svi u obližnjem selu koji njihov poduhvat vide kao prolaznu igrariju gradom zasićenih ljudi. U tom stavu prednjače braća Xan (Luis Zahera) i Lorenzo (Diego Anido), s kojima će Antoine i Olga povrh svih trzavica doći u direktan sukob kada novopridošli par odluči blokirati projekt postavljanja vjerenih turbina od kojih bi jednokratnu korist, u vidu isplate odštete, mogla imati čitava zajednica. Ubrzo potom, na njihovom imanju počinju se događati štete na usjevima, što je samo uvod u tragične događaje koji će uslijediti.

Novi film španjolskog redatelja Rodriga Sorogoyena, žanrovski pozicioniranog između trilera i noir-horora, temeljen je na istinitom događaju koji je svoju tragičnu kulminaciju imao 2010. godine u selu Santoalla, a 2016. o njemu je snimljen istoimeni dokumentarni film. Kritika nije propustila istaknuti tematsku sličnost s filmovima Deliverance (J. Boorman) i Straw Dogs (S. Peckinpah), no ona se uglavnom odnosi na arhetipski sukob urbanog i ruralnog jer je film u sadržajnom dijelu zasebna cjelina. Zvijeri su premijerno prikazane u glavnom programu prošlogodišnjeg izdanja Cannesa, da bi nakon toga uspješno nastavile festivalsku turneju. Film je dobitnik čak devet nagrada Goya (uključujući one za najbolji film, redatelja, originalni scenarij i glavnog glumca) te nagrade César za najbolji strani film.

Festivals and awards

Feroz Awards, Španjolska - Najbolji film (drama) / Nagrade Goya - Najbolji film, Najbolji redatelj, Najbolji glavni glumac (Ménochet), Najbolji sporedni glumac (Zahera) / Nagrada César, Francuska - Najolji strani film / Nagrade Sant Jordi - Najbolji španjolski film i Najbilji glumac (Zahera) / FEST International Film Festival - Najbolji scenarij; uz još preko 50 drugih nagrada...

featured

Bolesnica

Bolesnica

Syk pike, Norveška / Švedska / Danska / Francuska, 2022., director: Kristoffer Borgli, feature film

No Screenings