Festival mediteranskog filma Split 2023

Bolesnica

Syk pike, Norveška / Švedska / Danska / Francuska, 2022., 95 min.

Bolesnica

Summary

Signe (Kristine Kujath Thorp) i Thomas (Eirik Sæther) par su koji živi u Oslu. Ona je konobarica, on pak umjetnik koji radi instalacije od ukradenog namještaja što je koncept kojem kulturna elita grada pridaje sve više pažnje pa Thomas postaje objekt sve neutaživije ljubomore svoje partnerice, izjedane osjećajem manje važnosti, a pritom uvjerene kako je u svakom pogledu zabavnija, interesantnija i, napose, karizmatičnija osoba od svog dečka, pa i društvenog miljea kojem pripada. No, nakon incidenta koji se dogodi u baru u kojem je zaposlena, Signe se odlučuje na sudbinski korak: pošto-poto iskoristiti svaku daljnju priliku koja joj se ukaže ne bi zavrijedila potrebnu reakciju javnosti, odnosno pažnju društvenih mreža. Makar to iziskivalo ne samo psihičku, već i fizičku transformaciju, čemu će upotreba zabranjenog ruskog antidepresiva svakako pripomoći.

Iza drugog cjelovečernjeg naslova norveškog redatelja Kristoffera Borglija stoji ekipa filma Najgora osoba na svijetu, otud i sličnosti koje povezuju oba filma: radnja smještena u Oslo koja prati razvoj odnosa mladog para, dajući pritom veću važnost psihološkom prikazu ženskog lika. Time svaka sličnost ovih filmova i prestaje jer se na tematskom planu nalaze na oprečnim stranama, kao i onom žanrovskom: dok se u prvom slučaju radi o nekonvencionalnoj romantičnoj komediji, Bolesnica se koristi elementima drame i body-horrora. Film je premijerno prikazan u prošlogodišnjem programu Un Certain Regards Canneskog filmskog festivala.

Festivals and awards

Dublin International Film Festival - Najbolja glumica (Kristine Kujath Thorp) / Cannes Film Festival / Valladolid International Film Festival - Najbolji film i Nagrada žirija mladih;

featured

Zvijeri

Zvijeri

As bestas, Španjolska / Francuska, 2022., director: Rodrigo Sorogoyen, feature film

No Screenings