Human Rights Film Festival 2019

Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom

Stieg Larsson – mannen som lekte med ilden, Švedska, 2018., 100 min.

Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom

Summary

Prije nego što je napisao i stekao svjetsku slavu serijom krimi-romana o asocijalnoj hakerici Lisbeth Salander i njezinom partneru, novinaru Mikaelu Blomkvistu koji udruženim snagama razotkrivaju mračne strane švedskog visokog društva, život novinara, pisca i aktivista Stiega Larssona bio je, kao što naslov filma inspiriran serijalom sugerira, uvelike nalik njegovim knjigama.

Dokumentarni film Henrika Georgssona (redatelj renomirane serije Most) prati karijeru autora – od grafičkog dizajnera u novinskoj agenciji do urednika antifašističkog tjednika Expo – koji je bio posvećen beskompromisnom i gotovo opsesivnom istraživanju djelovanja ekstremnih desničarskih grupacija u Švedskoj. Larsson pritom nije pisao iz udobne fotelje, već je aktivno pohodio i dokumentirao njihova tajna okupljanja, manifestacije i ulične demonstracije, istraživao njihove identitete i odnose među različitim pripadnicima grupe, nerijetko izlažući sebe i svoje suradnike životnoj opasnosti. Riječima jedne od njegovih suradnica, lov na neonaciste, nacionaliste i rasiste je bila njegova životna misija, duboko ukorijenjena u ideji da je demokracija iznimno krhko i nestabilno društveno uređenje za koje se treba uvijek i iznova boriti. Larsson je kroz neumoran istraživački i novinarski rad opetovano upozoravao na opasnosti agresivne antimigrantske, seksističke i nacionalističke retorike koja se u Švedskoj rasplamsala nakon atentata na premijera socijaldemokratske vlade Olofa Palmea sredinom 1980-ih, a iznenadni komercijalni uspjeh i val viking rock bendova koji su otvoreno veličali i koketirali s nacističkim znakovljem, osigurao je proboj opasnih parola u društveni mainstream.

Razgovori s brojnim Larssonovim suradnicima i njegovom nevjenčanom partnericom Evom Gabriellson, uz prateće video materijale i tekstove iz njegove bogate arhive, svjedoče o neprikosnovenom angažmanu za demokratske principe i slobode, ne samo naslovnog junaka filma, već kolektiva mladih, strastvenih novinara, koji su svoje slobodne studentske dane posvetili stvaranju magazina Expo iz prostorija trošnog stana, nerijetko radeći do granica psihičke i fizičke iscrpljenosti. Financijska nestabilnost, život pod konstantnim prijetnjama smrću te opsesivan rad uz hektolitre kave i bezbroj cigareta, presudili su autoru koji nije dočekao svoju slavu.

Festivals and awards

Kristallen 2019  - Nominacija za najbolji dokumentarac / Sundance Film Festival 2019 - Nominacija za glavnu nagradu žirija / Transatlantyk Festival: Lodz 2019 - Nomunacija u selekciji New Cinema;

featured

Bit će vatre

Bit će vatre

O que arde, Španjolska / Francuska / Luksemburg, 2019., director: Óliver Laxe, Santiago Fillol, feature film

Martin Eden

Martin Eden

Italija / Francuska / Njemačka, 2019., director: Pietro Marcello, feature film

Present. Perfect.

Present. Perfect.

Sjedinjene Američke Države / Hong Kong, 2019., director: Shengze Zhu, documentary

Južni terminal

Južni terminal

Terminal Sud, Francuska / Alžir, 2019., director: Rabah Ameur-Zaïmeche, feature film

12

The Diary Of Diana B.

18:00 Holocaust Remembrance Day

The Diary Of Diana B.

director: Dana Budisavljević, Croatia / Slovenia / Serbia, 2019.
feature film 88 min.

12

Diego Maradona

20:00

Diego Maradona

director: Asif Kapadia, United Kingdom, 2019.
documentary 130 min.