Adaptacija. Čitanje filma 2022.

Sluškinja

Handmaiden / Ah-ga-ssi, Južna Koreja, 2016., 144 min.

15

Sluškinja

Summary

Grof Fujiwara (Ha Jung-woo) lažni je plemić i varalica koji se uz pomoć sitne kriminalke, prerušene u služavku, Sook-hee (Kim Tae-ri) želi domoći srca, ruke i nasljedstva gospođice Hideko (Kim Min-hee), nećakinje bogatog ujaka Kouzukija (Jo Jin-woong), vlasnika rudnika i trgovca antiknim knjigama, za koga Hideko priređuje seanse erotskog čitanja probrane pornografske literature njegovim kupcima. Zadatak je služavke Sook-hee da nagovori Kouzukijevu nećakinju da se potajice uda za Fujiwaru i zajedno s njim pobjegne od ujaka. Prema dogovoru, kad Grof preuzme Hidekino nasljedstvo, Sook-hee će dobiti svoj dio, a on će se pobrinuti da njegova supruga završi u ludnici. Međutim, u njoj se nađe sluškinja…

Prvo ovogodišnje izdanje literarno-filmskog programa Art-kina Adaptacija. Čitanje filma otvara se filmskom adaptacijom romana Varalice (Fingersmith) velške spisateljice Sarah Waters, čija je radnja smještena u viktorijansko razdoblje britanskog imperija, pod redateljskom palicom kultnog južnokorejskog redatelja Park Chan-wooka (Osvetnička trilogija), čija je radnja pak izmještena u Južnu Koreju 30-ih godina, dok se ta zemlja nalazila pod kolonijalnom vlašću carskog Japana. Ovaj napeti erotski triler s nepredvidljivim obratima radnje premijerno je prikazan u natjecateljskom programu Cannesa 2016. godine i ostvario je zapažen festivalski uspjeh te bio uspješan u svjetskoj distribuciji, a od osvojenih nagrada treba izdvojiti BAFTA-inu u kategoriji Najboljeg filma neengleskog govornog područja.

Festivals and awards

Preko 50 festivalskih nagrada, nagrada kritike i žirija. Cannes Film Festival 2016 - Najbolja umjetnička režija (Seong-hie Ryu)

featured

15

Događaj

Događaj

L'événement, Francuska, 2021., director: Audrey Diwan, feature film

Majstor i Margarita

Majstor i Margarita

Il maestro e Margherita, Jugoslavija / Italija, 1972., director: Aleksandar Petrović, feature film

15

Priscilla

19:00

Priscilla

director: Sofia Coppola, Italija, Sjedinjene Američke Države, 2023.
feature film 113 min.

12

Ekskurzija

21:15

Ekskurzija

director: Una Gunjak, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška, Katar, 2023.
feature film 93 min.