Ciklus turskoga filma 2018

Riba

Balik, Turska, 2014., 80 min.

Riba

Summary

Riba je alegorijska priča fokusirana na odnos čovjeka i prirode. Kaya je ribar koji živi na obali jezera sa svojojm ženom Filiz i kćerkom Deniz. Deniz ne govori i oni je nekako  pokušavaju izliječiti.  U potrazi za lijekom, Filiz odlučuje iskušati drevnu metodu liječenja određenom vrstom ribe koja se smatra ljekovitom. Međutim, problem je u tome što takve ribe u jezeru više nema. Filiz odlazi na drugo jezero i ulovi osam riba te njima krene hraniti svoju kćerku. Kaya pak odluči uzgajati ih u nadi da će im to donijeti zaradu. Kakoo bi započeo posao treba mu novac, a novca nema. Suočavajući se s jednim od najvažnijih problema našega vremena Riba istražuje dilemu koja proizlazi iz naše potrebe za iskorištavanjem prirode u odnosu na dugotrajnu nužnost zaštite našeg krhkog ekosustava.

Derviş Zaim rođen je na Cipru 1964. godine. Diplomirao je 1988. godine na odsjeku za Ekonomiju i pravne znanosti Sveučilišta Boğaziçi. Također je diplomirao na studiju kulturologije Sveučilišta u Warwicku u Velikoj Britaniji. Svoj rad je započeo 1991. godine sa eksperimentalnim videom pod nazivom Objesi kameru, a zatim dokumentarnim filmom Rock oko džamije. Radio je i kao scenarist i producent na televiziji i režirao brojne TV emisije. 1995. godine primio je Yunus Nadi nagradu za književnost, za svoj prvi roman Ares u zemlji čudesa /Ares Harikalar Dünyasında. Njegov dugometražni prvijenac Salto u lijesu / Tabutta Rövaşatadobio je nagradu za najbolji film, najbolji scenarij, najboljeg glumca te najbolju montažu na Filmskom festivalu „Zlatna naranča“ u Antaliji. Uspjeh je nastavio filmom Slonovi i trava / Filler ve Çimen. Njegov film Blato / Çamurprikazan je 2003. godine na Filmskom festivalu u Veneciji u selekciji pod nazivom „Suprotna struja“  te je osvojio UNESCO nagradu. Uslijedili su i filmovi Cenneti beklerken / Očekujući rajSjene i lica / Gölgeler ve suretler i Krug / Devir.

Festivals and awards

UFF Malatya International Film Festival 2014 - Najbolja glazba;

featured

Majko, bojim se

Majko, bojim se

Korkuyorum Anne / Insan nedir ki?, Turska, 2004., director: Reha Erdem, feature film

Volim te, čovječe

Volim te, čovječe

Seni seviyorum adamım, Turska, 2014., director: Biray Dalkıran, feature film

12

Bog postoji, njeno ime je Petrunija

20:15 Ljetno Art-kino

Bog postoji, njeno ime je Petrunija

Gospod postoi, imeto i' e Petrunija, director: Teona Strugar Mitevska, Sjeverna Makedonija / Belgija / Slovenija / Francuska / Hrvatska, 2019.
feature film 100 min.