Ciklus turskoga filma 2018

Majko, bojim se

Korkuyorum Anne / Insan nedir ki?, Turska, 2004., 128 min.

Majko, bojim se

Summary

Radnja ovog filma smještena je u moderni Istanbul. Ali je nastradao pod čudim okolnostima i izgubio pamćenje. Iako se sjeća ljudi koji žive s njim u stanu, nikako se ne može sjetiti svoga oca Rasiha. Prepoznajući neobičnu stvarnost bivanja ljudskim bićem, Ali je poput novorođenčeta i ne samo da se pokušava prisjetiti prošlih događaja, već istražuje i vlastito tijelo. Kroz njegovu priču i priče ostalih protagonista filma polako se slaže zamršena slagalica i sve što svaki od likova u ovoj priči iskusi stvara veću sliku o tome što to zapravo znači biti čovjekom.   

Reha Erdem turski je redatelj i scenarist rođen 1960. godine. Nakon što je napustio studij književnosti u domovini,1983. godine otišao je u Pariz na studij filma gdje je i diplomirao. Svoj prvi dugometražni igrani film Oh, mjesec / A ay  snimio je 1988. godine u francusko-turskoj koprodukciji. Drugi film koji je snimio je Potjera za novcem / Kaç para kaç (1999), koji je bio turski predstavnik za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. 2004. godine uslijedila je komedija Mama, bojim se /Korkuyorum anne. Film Vremena i vjetrovi / Beş vakit iz 2006. godine osvojio je Zlatnog tulipana i FIPRESCI nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u Istanbulu 2006. godine. Snimio je i kratkometražni film Bilo kad u listopadu / Ekimde Hiçbir Kere te Sunce moje jedino / Hayat var (2008), Svemir /Kosmos (2009), Džin / Jin te Žene koje pjevaju / Şarkı söyleyen kadinar (2012), Ogroman svijet / Koca dünya (2016).

Festivals and awards

Ankara International Film Festival 2005 - Najbolji gulac (Ali Düsenkalkar), Najbolji redatelj, Najbolji scenarij, Najbolji sporedni glumac (Köksal Engür), Najbolja sporedna glumica (Isil Yücesoy), Najbolji glumac koji najviše obećava (Ozan Uygun) / Antalya Golden Orange Film Festival 2005 - Najbolja umjetnička režija, Najbolja kostimografija, Najbolja montaža, Najbolji scenarij / Istanbul International Film Festival 2004 - Nagrada FIPRESCI / Nuremberg Film Festival "Turkey-Germany" 2005 - Najbolji glumac (Ali Düsenkalkar) / SIYAD Turkish Film Critics Association Award 2006 - Najbolji scenarij, Najbolja glumica (Isil Yücesoy), Najbolja sporedna glumica (Senay Gürler), Najbolja montaža;

featured

Volim te, čovječe

Volim te, čovječe

Seni seviyorum adamım, Turska, 2014., director: Biray Dalkıran, feature film

Riba

Riba

Balik, Turska, 2014., director: Derviş Zaim, feature film

15

How to Be a Good Wife

20:00 Ljetno Art-kino

How to Be a Good Wife

La bonne épouse, director: Martin Provost, Francuska, 2020.
feature film 105 min.