Closing Program

Remote...Remote...

1973., 10 min.

Remote...Remote...

Summary

REMOTE...REMOTE... nije, kao što je rečeno, film o patnji. Glumica (umjetnica) ne pati. Ili to ne pokazuje. Ovo je film o rani. Za ženu koja sama sebe sakati esencija je u rezultatu: u krvi. Ponavljajuće sakaćenja uzrokuju kontinuirano krvarenje, koje zaustavlja sišući crvene prste. Pošto krv nastavlja teći, preusmjerava ju u zdjelu mlijeka. Crveno i bijelo. Ovo su tekućine ženskosti: mlijeko (majčinstvo) i menstruacija (seksualnost). Ali barbarska vjenčanja više su od mješanja: ona su metamorfoza. VALIE EXPORT pretvara mlijeko u krv. A tijelo u tragediju. (Regis Michel)

Ljudsko ponašanje u kontrastu sa strojevima (životinjama) uvjetovano je događajima iz prošlosti, onoliko daleko odakle ova iskustva proizlaze. Postoji psihičko paravrijeme paralelno s objektivnim vremenom, gdje molitve krivnje i bijesa, nemogućnosti pobjede, deformacija koje razdiru kožu, osvještavanje samog sebe - imaju konstantne efekte. Pokazujem nešto što prezentira povijest i sadašnjost. (VALIE EXPORT)

(prevela Karla Crnčević)

featured

Closing Program

IMAGE EXILE EYES DESIRE kustosice: Branka Benčić & Tanja Vrvilo Razgovor: Branka Benčić, Sabina Salamon, Tanja Vrvilo → more

Closing Program

04.02.2022.

Fuses

Fuses

1964.-67., director: Carolee Schneemann, feature film

Inês

Inês

1974., director: Delphine Seyrig, feature film

Maya

Maya

1986., director: Sanja Iveković, feature film

Nakon plime

18:00

Nakon plime

Kapag Wala Nang Mga Alon, director: Lav Diaz, Filipini, Danska, Portugal, Francuska, 2022.
feature film 187 min.

15

Vincent mora umrijeti

21:15

Vincent mora umrijeti

Vincent doit mourir, director: Stéphan Castang, Belgija, 2023.
feature film 115 min.