Truffaut srijedom

Posljednji metro

Le dernier métro, Francuska, 1980., 131 min.

Posljednji metro

Summary

Bernard Granger (Gérard Depardieu) angažiran je kao glavni muški lik u novoj produkciji kazališta Théâtre Montmartre kojeg vodi glumica Marion Steiner (Catherine Deneuve), za čijeg se muža i redatelja Lucasa (Heinz Bennent) smatra da je pobjegao iz Pariza zbog progona Židova, a zapravo se skriva u podrumu, iz kojeg izlazi samo noću kad je kazalište prazno, i Marion daje režiserske upute i repertoarne savjete, razmatrajući pritom planove kako da napusti okupiranu zemlju. Također nepoznato nikome u teatru jest i Bernardova pripadnost Pokretu otpora koji ima zadatak isporučiti bombu namijenjenu atentatu na njemačkog admirala. I premda je odnos Bernarda i Marion zategnut, upravo će se njemu obratiti za pomoć kad se u kazalištu zateknu agenti Gestapoa s namjerom da ga pretraže.

Povijesna drama Posljednji metro, tako se ispostavilo, bio je i posljednji Truffautov komercijalni i kritički uspješan film koji je istovremeno posveta svijetu kazališta, odnosno snazi umjetnosti utjelovljenoj u nagrađenim glumačkim interpretacijama Catherine Deneuve i Gérarda Depardieua, te oružanom otporu nacizmu (u kojem su aktivno sudjelovali i Truffautovi rođaci). Film je, inače, zamišljen kao drugi dio trilogije u kojoj je redatelj odlučio prikazivanjem funkcioniranja svijeta omiljenih umjetničkih formi istima odati počast. Prvi u tom nizu je bio Američka noć (nagrađen Oscarom za najbolji strani film), koji je posvećen filmu, dok je treći, L'Agence Magique, koji je ostao samo u formi scenarija, trebao biti prikaz svijeta music halla, odnosno variétéa.

Festivals and awards

Boston Society of Film Critics Awards 1981 - najbolji strani film / César Awards, France 1981 - najbolji flm, najbolji glumac, najbolja glumica, redatelj scenarij, glazba, fotografija, produkcija, montaža, zvuk / David di Donatello Awards 1981 - najbolja strana glumica / National Board of Review, USA 1981 - Top stranih filmova;

featured

Truffaut srijedom

Novi autorski ciklus na repertoaru Art-kina posvećen je redatelju Françoisu Truffautu. Ovaj je autor pored → more

Truffaut srijedom

16.11.-14.12.2022.

The 400 Blows

The 400 Blows

Les quatre cents coups, Francuska, 1959., director: François Truffaut, feature film

Jules i Jim

Jules i Jim

Jules et Jim, Francuska, 1962., director: François Truffaut, feature film

Antoine i Colette

Antoine i Colette

Antoine et Colette, Francuska, 1962., director: François Truffaut, feature film

Priča o Adeli H.

Priča o Adeli H.

Histoire d’Adèle. H, Francuska, 1975., director: François Truffaut, feature film

Džeparac

Džeparac

L'Argent de poche, Francuska, 1976., director: François Truffaut, feature film

15

Priscilla

19:00

Priscilla

director: Sofia Coppola, Italija, Sjedinjene Američke Države, 2023.
feature film 113 min.

12

Ekskurzija

21:15

Ekskurzija

director: Una Gunjak, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška, Katar, 2023.
feature film 93 min.