Truffaut srijedom

Jules i Jim

Jules et Jim, Francuska, 1962., 105 min.

Jules i Jim

Summary

Jules (Oskar Werner) i Jim (Henri Serre) pisci su u traženju i nerazdvojni prijatelji koji dijele, pored djevojaka, iste umjetničke porive i sklonost boemskom životu razdoblja belle époque kojeg Pariz nudi u izobilju. Ugledavši jednom prilikom kod zajedničkog prijatelja fotografiju antičkog poprsja žene, postaju toliko opčinjeni njezinim osmijehom da se upućuju na jadranski otok vidjeti original, zavjetujući se, ako ga ikad vide na nekoj ženi, da će ga pratiti. Po povratku u Pariz, sreću djevojku Catherine (Jeanne Moreau) na kojoj prepoznaju zavjetni osmijeh, čime tragedija njihovih života može otpočeti.

Još dok je kao filmski kritičar snatrio o snimanju vlastitih filmova, Truffaut se zavjetovao da će, ako mu to ikad pođe za rukom, jedan od njih biti rađen prema knjizi Jules i Jim ostarjelog dadaista Henri-Pierre Rochéa koju je pronašao u jednom antikvarijatu i njome postao opčinjen. Na kraju je ispalo kako ne samo da je film snimio, već je on postao njegovim najpoznatijim djelom. Premda sam početak distribucije, uza sve hvalospjeve kritike, nije obećavao, a niti oznaka 18+ nije išla u korist; u Italiji je čak kratko vrijeme bio i zabranjen. Ili, riječima jednog američkog kritičara, dok je Novi val osmišljavao novu kinematografiju, cenzori nisu bili spremni osmisliti novi buržoaski moral. No vrijeme je radilo za ovaj film, zahvaljujući intrigantnoj temi filma (ljubav u troje) i glumačkoj izvedbi Jeanne Moreau koja je pokretačka snaga filma, što se iz samog naslova ne da zaključiti, kao i njegov jedini istinski slobodni duh, strastven i osporavateljski, budući su muški likovi sazdani od pasivnosti ili neodlučnosti. Film je 1962. godine osvojio najvažniju francusku filmsku nagradu Étoile de Cristal (od 1976. zamijenit će je César) za najbolji film, dok je Jeanne Moreau osvojila onu u kategoriji najbolje glumice.

Festivals and awards

BAFTA Awards 1963 / Bodil Awards 1963 - najbolji europksi film / Italian National Syndicate of Film Journalists 1963 - najbolji strani redatelj / Mar del Plata Film Festival 1962 - najbolji redatelj

featured

Truffaut srijedom

Novi autorski ciklus na repertoaru Art-kina posvećen je redatelju Françoisu Truffautu. Ovaj je autor pored → more

Truffaut srijedom

16.11.-14.12.2022.

The 400 Blows

The 400 Blows

Les quatre cents coups, Francuska, 1959., director: François Truffaut, feature film

Posljednji metro

Posljednji metro

Le dernier métro, Francuska, 1980., director: François Truffaut, feature film

Antoine i Colette

Antoine i Colette

Antoine et Colette, Francuska, 1962., director: François Truffaut, feature film

Priča o Adeli H.

Priča o Adeli H.

Histoire d’Adèle. H, Francuska, 1975., director: François Truffaut, feature film

Džeparac

Džeparac

L'Argent de poche, Francuska, 1976., director: François Truffaut, feature film

15

Čelična kandža

19:00

Čelična kandža

The Iron Claw, director: Sean Durkin, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, 2023.
feature film 132 min.

Bajka

21:15 Ljetno Art-kino

Bajka

Skazka, director: Alexander Sokurov, Rusija, 2023.
experimental 88 min.