Mira Furlan

Lepota poroka

Jugoslavija, 1987., 109 min.

Lepota poroka

Summary

Luka (Milutin Mima Karadžić) i Jaglika (Mira Furlan) žive u prelijepoj, ali zabačenoj i škrtoj crnogorskoj vrleti, opterećenoj tradicionalnim običajima koji su prežitak nekih davnih vremena u kojima je uloga žene propisana strogim pravilima podčinjenosti mužu. No vremena su nova, a život je i dalje težak pa oboje pristaju na ponudu kuma Đorđa, zvanog Žorž (Petar Božović), koji u selo iz primorja dolazi na svadbu, da se i sami spuste na obalu gdje će im on pronaći posao. Luka se tako zapošljava u solani, a Jaglika u nudističkom kampu koji vodi stroga upravnica Milada (Mira Banjac). Novo okruženje dovodi do promjena u njihovom ponašanju, što se osobito odražava na Jaglici koja isprva biva zbunjena prizorom golih ljudskih tijela, da bi na podsticaj jednog turističkog para (Alain Noury i Ines Kotman) počela oslobađati svoju potisnutu seksualnost što se pokaže fatalnim za njezin odnos s Lukom.

Jedan od onih jugoslavenskih naslova koji su pored svog kultnog statusa zadržali i svoju popularnost unatoč protoku vremena, uređenja te običaja što i ne treba previše čuditi, uzme li se u obzir spoj tematike koju obrađuje, način na koji to čini i glumačke interpretacije koje su u njega upisane, a zaslužne su za neke od antologijskih scena. Mira je Furlan tako za svoju ulogu u Puli 1986. godine nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu, dok film ostaje najuspješnijim djelom redatelja Živka Nikolića (Beštije, Čudo neviđeno, Iskušavanje đavola…), autora koji je svoju fascinaciju crnogorskom tradicijom i njenim arhaičnim ritualima pretočio u filmski materijal sagledan kroz kritičku leću koja gledatelja plijeni svojom surovošću, ali i umjetničkim doživljajem istog, ne bez traga ironije.

Festivals and awards

Pula Film Festival 1986 - Zlatna arena za najbolju žensku ulogu

featured

Mira Furlan

Ožujak u Art-kinu donosi retrospektivni program Mira Furlan utorkom, posvećen jednoj od najpopularnijih hrvatskih i jugoslavenskih → more

Mira Furlan

01.03.-05.04.2022.

Kiklop

Kiklop

Jugoslavija, 1982., director: Antun Vrdoljak, feature film

Gluvi barut

Gluvi barut

Jugoslavija, 1990., director: Bahrudin Bata Čengić, feature film

Turneja

Turneja

Srbija / Bosna i Hercegovina / Hrvatska / Slovenija, 2008., director: Goran Marković, feature film

Priča o leptiru

18:00 Dječja kuća sinkronizirano

Priča o leptiru

Butterfly Tale, director: Sophie Roy, Kanada, Njemačka, 2023.
animated 88 min.

Family Program

15

Priscilla

19:00

Priscilla

director: Sofia Coppola, Italija, Sjedinjene Američke Države, 2023.
feature film 113 min.

15

Scenarij iz snova

21:15

Scenarij iz snova

Dream Scenario, director: Kristoffer Borgli, Sjedinjene Američke Države, 2023.
feature film 102 min.