Mira Furlan

Za sreću je potrebno troje

Jugoslavija, 1985., 100 min.

Za sreću je potrebno troje

Summary

Zdenka (Mira Furlan) živi povučenim životom tvorničke radnice koja živi u materijalnoj i emotivnoj oskudici, no taj će se životni obrazac promijeniti kada joj nakon jedne sindikalne zabave friški ex-robijaš Drago (Predrag Miki Manojlović) pomaže zbrinuti od alkohola 'obnevidjelu' prijateljicu i kolegicu Jagodu (Ksenija Pajić). Zdenka se zaljubljuje unatoč Jagodinim upozorenjima, kao i činjenici kako Drago još uvijek nije prebolio bivšu ženu Ninu (Dubravka Ostojić) koja je u međuvremenu postala ljubavnica dobrostojećeg gospodina Ivana (Vanja Drach). Odnose pritom dodatno usložnjava i tvornički portir Jozo (Bogdan Diklić) koji simpatizira Zdenku.

Peti dugometražni film u karijeri Rajka Grlića, kojem je po drugi put kao scenaristica potpisana Dubravka Ugrešić (U raljama života), još jedan je redateljev društveni komentar poremećenih odnosa u socijalističkoj zajednici koji balansira na žanrovskoj granici melodrame i socijalnokritičkog filma, dok su razdvojeni svjetovi 'viših' i 'nižih' društvenih sredina povezani i ispresijecani dvama ljubavnim trokutima, koji se u ovom slučaju dodatno multipliciraju i ukrštaju. Svoje debitantske nastupe na filmu ostvarili su Ksenija Pajić i Dubravka Ostojić, a među podijeljenim kritičarskim stavovima jednoglasno se isticala glumačka kreacija Zdenke u izvedbi Mire Furlan koja je svoju glumačku vrsnost potvrdila sljedeće godine (1986.) u Puli osvojivši Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu, doduše u filmu Lepota poroka kojeg je snimala nakon suradnje s Grlićem.

Festivals and awards

Pula Film Festival 1986 - Zlatna arena za scenografiju / Niš 1986' - Nagrada za epizodnu ulogu Bogdanu Dikliću i Kseniji Pajić / Salso 1987 - Nagrada za najbolji film (ex aequo)

featured

Mira Furlan

Ožujak u Art-kinu donosi retrospektivni program Mira Furlan utorkom, posvećen jednoj od najpopularnijih hrvatskih i jugoslavenskih → more

Mira Furlan

01.03.-05.04.2022.

Kiklop

Kiklop

Jugoslavija, 1982., director: Antun Vrdoljak, feature film

Lepota poroka

Lepota poroka

Jugoslavija, 1987., director: Živko Nikolić, feature film

Gluvi barut

Gluvi barut

Jugoslavija, 1990., director: Bahrudin Bata Čengić, feature film

Turneja

Turneja

Srbija / Bosna i Hercegovina / Hrvatska / Slovenija, 2008., director: Goran Marković, feature film

Tijelo

20:30 premijera

Dani slovenskog filma

Tijelo

director: Petra Seliškar, Slovenija, Hrvatska, Republika Sjeverna Makedonija, 2023.
documentary 91 min.