Ježeva kuća, druženje s Medom i jedna bodljikava radionica

Ježeva kuća

Kanada, Hrvatska, 2017., 10 min.

Ježeva kuća

Summary

U bujnoj i raskošnoj šumi živi jež kojemu se ostale šumske životinje dive, ali mu i zavide. Međutim, Ježurkina nepokolebljiva odanost svome domu nervira četiri nezasitne zvijeri koje kreću u pohod prema Ježurkinu domu gdje dolazi do napetog i bodljikavog obračuna. Snimljena prema klasičnoj poemi Branka Ćopića, Ježeva kuća je topla i univerzalna priča za mlade i stare koja nas podsjeća da uistinu nema mjesta kao što je dom.

Marko Tadić svoje je posebno priznanje predao Evi Cvijanović za kanadsko-hrvatsku Ježevu kuću (Hedgehog's Home), nastalu u produkciji National Film Board of Canada i Bonobostudija, te je svoju odluku obrazložio riječima: Ova kratka i simbolična priča donijela je radost brojnoj djeci svih uzrasta te oblikovala mnoge živote. Ja sam živi dokaz da ti čak i nakon što je čuješ šest milijardi puta tijekom jedne vožnje na more ne može dosaditi.

Eva Cvijanović animatorica je i redateljica čiji primarni interes leži u pripovjednom potencijalu prostora i likova. Diplomirala je na Sveučilištu Concordia. Izrađivala je minijaturne setove za lutke i marionete, kao i one u prirodnoj veličini, a radila je i na glazbenim spotovima i kratkim multimedijskim filmovima. Evino široko iskustvo uključuje i rad na dokumentarcima, lutkarskim filmovima, videoigrama i dr. Filmografija: Ježeva kuća (2017), Survival of the Fittest (2017), Morska bolest (2012), The Kiss (2011), Once Upon a Many Time (2011), Play (2008, diplomski film), The Wall (2006, studentski film).

 

Festivals and awards

BERLINALE 2017 - Posebno priznanje / KIKI 2017 - Nagrada za najbolji film / ANIMAFEST 2017 - Nagrada publike, Posebno priznanje žirija / FESTIVAL MEDITERANSKOG FILMA SPLIT 2017 - Nagrada publike, Posebno priznanje / DANI HRVATSKOG FILMA 2017 - Nagrada Oktavijan za najbolji animirani film, Nagrada za najbolju glazbu, Nagrada publike / SUPERTOON 2017 - Grand Prix u kategoriji kratkog animiranog filma / MEĐUNARODNI FESTIVAL ANIMACIJE 2017 - Nagrada publike / BALKANIMA 2017 - Najbolji film za djecu / EUROPEAN YOUTH FESTIVAL OF ANIMATED FILM 2017 - Grand Prix / Uz brojne druge nagrade.

featured

No Screenings