My Film Story

Film Criticism

schedule:

24. 4. 2019. u 16 sati
3. 5. 2019. u 16 sati


22. 11. 2018. u 17 sati
26. 11. 2018. u 17 sati

workshop leader: Dejan Durić

Description:

Cilj je radionice filmske kritike senzibiliziranje publike za medij i umjetnost filma, a ujedno nastoji poticati i razvoj filmskoga odgoja i obrazovanja tako što zainteresirane pojedince usmjerava na aktivno gledanje i promišljanje o filmskim djelima te mjestu filmske umjetnosti u suvremenosti.

Radionica je koncipirana tako da zainteresiranim polaznicima omogući u kratkom vremenskom razdoblju od nekoliko dana da se upoznaju s formom filmske kritike, odnosno njezinim teorijskim i praktičnim segmentom. U teorijskom dijelu posrijedi je rad na konkretnim tekstovima da bi se detektirali njihovi sastavni dijelovi i formalna obilježja, zatim problematika različitih vrsta kritike i njihove funkcije. U praktičnom dijelu naglasak je stavljen na pokušaj polaznika da sami napišu određeni broj tekstova. Kako je koncept radionice uvijek više praktičan i kreativan, a manje predavački i teorijski, bitan aspekt radionice predstavljat će poticanje interakcije među sudionicima. Svi će polaznici čitati sve na radionici napisane kritike te ih zajedno komentirali s voditeljem kako bi polaznici mogli davati sugestije jedni drugima te promišljati o napisanom.

Članovi Filmskog kluba 54+ tijekom dvodnevne radionice u prostoru Mini Art-kina imat će priliku upoznati se s osnovama filmske kritike. Tijekom prvog dana radionice, u srijedu, 24. travnja (od 16:00 do 20:00 sati, uz jednu polusatnu stanku), voditelj radionice uputit će sudionike u osnovne teorijske aspekte i temeljna izražajna sredstva filmske kritike, te detalje koje treba imati na umu prilikom samog gledanja filma. Sudionici radionice zatim će u četvrtak, 25. travnja, u sklopu filmskog programa Filmskog kluba 54+ u Art-kinu gledati film Kosa na osnovu kojeg će pisati svoje kritike koje će poslati na uvid voditelju radionice. Završnog dana radionice, u petak, 3. svibnja (od 16:00 do 19:00 sati), sudionici će predstavljati svoje radove i međusobno diskutirati o njima.

Broj polaznika radionice je ograničen na 10, stoga pozivamo sve zainteresirane članove Filmskog kluba 54+ da se čim prije prijave.

Ukoliko niste član Filmskog kluba 54+, a navršili ste 55 godina i željeli bi sudjelovati u radionici, učlaniti se možete (1) na početku same radionice 24. travnja, ili (2) tijekom redovnog radnog vremena blagajne Art-kina (od 16:00 do 20:30).

(Za sve sudionike radionice Art-kino osigurat će jelo i piće.)


Kontakt za prijavu na radionicu:

Saša Marcan, suradnik za program
email: projekti@art-kino.hr
telefon: 051 445 742 (od 8 do 16 sati)


Više o voditelju radionice:

Dejan Durić zaposlen je kao docent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na kolegijima iz svjetske književnosti. Područja interesa su mu psihoanalitička kritika, komparativna književnost, književnost i pamćenje te filmska kritika.

Objavio je zbirku filmskih eseja Filmska slagalica (2008), zbirku filmskih kritika Kratki rezovi (2013) te Uvod u psihoanalizu – od edipske do narcističke kulture (2013) i Između pamćenja i književnosti: prisjećanje zaboravljenoga (2018).

Filmske kritike objavljuje na portalu filmovi.hr, a filmske eseje u Magazinu Gradske knjižnice Rijeka.

Dobitnik je nagrade „Vladimir Vuković“ Hrvatskog društva filmskih kritičara za filmsku kritiku u 2011. godini.


Organizacija događanja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Art-kina.

Published: 18.04.2019.