Prosinac u Art-kinu

U znaku Branka Bauera i Wong Kar-waija

U znaku Branka Bauera i Wong Kar-waija - Prosinac u Art-kinu

Art-kino: 01.12.2021.

Prosinac u Art-kinu otvara retrospektiva posvećena stogodišnjici rođenja velikog Branka Bauera, a sredina mjeseca rezervirana je za iščekivani ciklus filmova majstora hongkonške kinematografije Wong Kar-waija. Tu je i premijera regionalne hit komedije Nebesa Srđana Dragojevića, a na program stiže i novo izdanje programa Kvarner u kratkom, posvećenog filmovima snimljenim na području Primorsko-goranske županije.

Stoljetnicu rođenja jednog od najcjenjenijih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih redatelja Branka Bauera Art-kino od 1. do 5. prosinca obilježava retrospektivnim uvidom u opus autora filmovima koji s jedne strane predstavljaju njegov kreativni vrhunac, a s druge 'žanrovski' zaokružuju početak i kraj karijere. Retrospektiva se otvara 1. prosinca u 19 sati okruglim stolom pod nazivom Branko Bauer. Rijetko viđeni klasik? u kojem sudjeluju filmski kritičar i publicist Nenad Polimac te redatelj Rajko Grlić (putem Zooma), a razgovor će moderirati filmski kritičar i profesor Dejan Durić, dok će film otvorenja s terminom u 20 sati biti prva jugoslavenska melodrama rađena prema standardima i po uzoru na svjetske autore Samo ljudi (1957). Nastavak programa donosi filmove Tri Ane (1959), Martin u oblacima (1961), Milioni na otoku (1955) i Zimovanje u Jakobsfeldu (1975).

Kvarnerska filmska komisija organizira drugo izdanje programa Kvarner u kratkom u sklopu kojeg će se, 9. prosinca u 19 sati, u Art-kinu prikazati četiri domaća kratkometražna filma snimljena u Primorsko-goranskoj županiji, uz razgovor s autorima filmova. Na repertoaru su Hortikultura Silve Ćapin, Martin Torpedo Tonija Jelenića, Oblaci su daleko Gorana Nježića i Matije Tomića te U šumi Sare Grgurić. Uz popratni radioničarski program, ovim projektom Kvarnerska filmska komisija želi učiniti svoj rad vidljiv široj javnosti, predstaviti produkcije snimljene na našem području, ali i otvoriti prostor za učenje i rad mladih. Ulaz na program je slobodan.

Program European Cinema Night 10. prosinca u 19 sati donosi islandsku mističnu dramu Janje nagrađenu na filmskom festivalu u Cannesu nagradom Izvjestan pogled – nagrada za originalnost. European Cinema Night održava se diljem Europe u suorganizaciji mreže europskih kina Europa Cinemas i Potprograma MEDIA u sklopu Programa Kreativna Europa te slavi bogatstvo i raznolikost europske kinematografije, a ulaz na program je slobodan.

Prosinac u Art-kinu donosi i iščekivanu retrospektivu velikog hongkonškog redatelja i scenarista Wong Kar-waija koja pod nazivom Kar-wai Express od 14. do 22. prosinca u večernjim terminima s početkom u 20 sati uključuje ukupno sedam filmova iz autorova znamenitog te među kritikom i publikom omiljenog opusa: Chunking Express, Pali anđeli, Sretni zajedno, Raspoloženi za ljubav, 2046, Veliki majstor i Eros.

Premijera novog filma Srđana Dragojevića Nebesa u Art-kinu se održava 21. prosinca u 20 sati, a srpski autor prepoznatljiva opusa (Lepa sela lepo gore, Rane, Parada) ovog puta na veliko platno donosi neobičnu filmsku alegoriju s elementima crnohumorne komedije koja je svoju svjetsku premijeru imala na prestižnom filmskom festivalu u Locarnu.

Među novim naslovima u redovnoj distribuciji Art-kina ističu se Deset u pola (od 2. prosinca), nova komedija bosanskohercegovačkog redatelja i oskarovca Danisa Tanovića, potom kontroverzni Čovjek koji je prodao svoju kožu (od 11. prosinca), nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma i Jahači pravde (od 11. prosinca), novi film Andersa Thomasa Jensena, poznatog po svom jedinstvenom filmskom svijetu prepunom crnog humora i širokom dijapazonu kompleksnih likova. Kraj mjeseca donosi i novi film velikog Pedra Almodovara, Paralelne majke (od 23. prosinca), za koji je redateljeva muza Penelope Cruz osvojila nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Veneciji.

Program se provodi u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama te je za ulazak u prostore Art-kina neophodna COVID potvrda.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.