Travanj u Art-kinu

Posveta Pieru Paolu Pasoliniju

Art-kino: 04.04.2022.

Travanj u Art-kinu otvorilo je posebno prikazivanje višestruko nagrađivanog animiranog dokumentarnog filma Bijeg u sklopu natjecanja europskih filmova za Nagradu publike LUX u organizaciji Europskog parlamenta, mreže kina Europa Cinemas, Kreativne Europe – programa MEDIA Europske komisije i Europske filmske akademije.

U filmu Bijeg, dobitniku Velike nagrade žirija na ovogodišnjem Sundance festivalu, redatelj Jonas Poher Rasmussen priča potresnu priču o Aminu, čovjeku na rubu propasti braka što ga prisiljava da otkrije svoju skrivenu prošlost, u potrazi za pripadnošću i identitetom. Bijeg će se prikazati tijekom ožujka u Art-kinu još četiri reprizna puta, a na programu se nalaze i preostala dva kandidata za Nagradu publike LUX – Quo vadis, Aida? Jasmile Žbanić (27. travnja) i Konačna sloboda Sebastiana Meisea (25. travnja).

Povodom proslave 50. godišnjice filma, u sklopu programa Kultno kino, na velikom platnu Art-kina 7. travnja u 20 sati prikazuje se surealistička satira Diskretni šarm buržoazije Luisa Buñuela, po mnogima jedno od najuspješnijih i najzrelijih djela vjerojatno najvećeg predstavnika radikalne filmske avangarde i filmskog nadrealizma. Uvod u travanjsko kultno kino dat će filmski kritičar Dejan Durić.

Treći filmski program Kino magistrale – zajedničkog projekta jadranskih kina u Rijeci, Splitu i Dubrovniku koji, među ostalim, donosi simultane premijere znamenitih europskih filmova – rezerviran je za domaći dokumentarni film Tvornice radnicima Srđana Kovačevića koji svoju riječku premijeru ima 14. travnja u 20 sati, uz gostovanje redatelja filma.

Tvornice radnicima svoju je svjetsku premijeru imao u konkurenciji prošlogodišnjeg Sheffield DocFesta, a proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu te na prošlogodišnjem Liburnia Film Festivalu.

Povodom stogodišnjice rođenja velikana talijanske kinematografije i kulture, u travnju Art-kino pokreće ciklus posvećen redatelju, scenaristu, književniku, pjesniku i filmskom teoretičaru Pieru Paolu Pasoliniju. Retrospektivu filmova, koja se održava utorcima u travnju i svibnju, 12. travnja u 20 sati otvara impresivna drama Mama Roma (1962), koju je sam autor opisao kao posvetu svom mentoru Robertu Rosselliniju i njegovom kultnom filmu Rim, otvoreni grad. Narednog utorka, 19. travnja u 19 sati, na repertoaru je impresivna biblijska drama Evanđelje po Mateju (1964) koja se smatra jednim od najcjenjenijih Pasolinijevih filmova, čak i u crkvenim krugovima. Egzistencijalna i psihološka drama Teorema (1968), na programu 26. travnja u 19 sati, alegorija je bez jasne radnje o tajnovitom posjetitelju koji će razoriti bogatu obitelj buržuja. Nastavak ciklusa u svibanjskim utorcima donosi provokativnu satiričnu dramu Svinjac (1969) i Pasolinijevu hvaljenu trilogiju života uz filmove Dekameron, Cvijet 1001 noći i Canterburyjske priče u kojoj je napravio spomenik slobodi, ljubavi, mladosti i užitku u životu.

Premijera eksperimentalnog dokumentarnog filma Duga resa srpskog kolektiva Škart održava se 20. travnja u 20 sati, a priča je to o resama i ljudima, ispreplitanju i rasplitanju i jednih i drugih, od tepiha preko Duge Rese do Arsena Dedića. Film je osvojio nagradu publike na Festivalu Slobodna zona 2021.

Deveto izdanje Impulse Festivala zatvara se u Art-kinu 24. travnja u 20 sati s riječkom premijerom filma Don’t go gentle - film about IDLES. Nagrađivani dokumentarni film Marka Archera o popularnom britanskom sastavu IDLES iz Bristola govori o pronalaženju njihove snage u ranjivosti, a gledatelje vodi kroz prijateljstvo članova te insajderski upućuje u borbu za prostor u kojem smo različiti, neočekivano nadahnjujući i ujedinjujući fanove diljem svijeta na tom putu.

Na redovnom programu Art-kina od 2. travnja nalazi se dirljiva i topla drama Mikea Millsa Idemo, idemo s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi te komična metafilmska drama Ego protiv ega argentinskog redateljskog para Gastóna Duprata i Mariana Cohna s Penélope Cruz i Antoniom Banderasom u glavnim ulogama.

 Sve u isto vrijeme, drugi dugometražni film američkog dvojca poznatijeg kao Daniels (Daniel Kwan i Daniel Scheinert), znanstveno je fantastična komedija sa zvijezdom hongkonških akcijskih filmova Michelle Yeoh, na programu Art-kina od 15. travnja. U redovni program 21. travnja stiže i u kosovska drama Košnica, apsolutni pobjednik proteklog Sundance Film Festivala.