travanj u Art-kinu

Lynch, Kotiga, Impulse...

Published: 29.03.2023.

Svaki četvrtak u travnju (pa sve do početka lipnja) posvećen je Davidu Lynchu u velikom autorskom ciklusu koji broji ukupno devet filmova. Program Kino klasik donosi psihološki triler i horor Ne osvrći se, a travanjski kino kustos poznati je kvizaški lovac Dean Kotiga. Za glazbu u kinu zaslužan je 10. Impulse festival…

Travanj u Art-kinu donosi početak velikog autorskog ciklusa filmova Davida Lyncha, stilski nadrealističkog, a po mnogočemu osebujnog, pomaknutog i nerijetko zagonetnog američkog redatelja, slikara, animatora, glazbenika i oblikovatelja zvuka. Uvod u ciklus održat će se 6. travnja s početkom u 19 sati, a u njemu će sudjelovati filmski i književni kritičar Saša Stanić te filmski i književni teoretičar Tomislav Brlek, nakon čega u 20 sati slijedi projekcija filma Eraserhead. Nastavak ciklusa svakog četvrtka od 13. travnja do 1. lipnja redom donosi sljedeće Lynchove filmove: Čovjek slon, Plavi baršun, Divlji u srcu, Twin Peaks: Vatro hodaj sa mnom, Izgubljena autocesta, Prava priča, Mulholland Drive te Unutarnje carstvo.

Travanjsko izdanje programa Kino klasik na veliko platno Art-kina donosi psihološki horor i triler s nadnaravnim elementima Ne okreći se (Don't Look Now, 1973.) Nicolasa Roega povodom 50. obljetnice filma. Film se prikazuje u utorak, 11. travnja u 20 sati.

Jubilarni 10. Impulse Festival, 17. travnja u 20 sati, u Art-kino donosi regionalnu premijeru filma This is National Wake Mirisse Neff, nagrađivanog glazbenog dokumentarca koji govori o južnoafričkom, rasno izmiješanom punk bendu u vrijeme apartheida. U Art-kinu se održava i zatvaranje ovogodišnjeg Impulsea, 23. travnja u 20 sati, uz space jazz rock bend Chui, koji će izvesti autorsku glazbu uz projekciju nijemog dokumentarnog filma Berlin, simfonija velegrada (1927). Nastup je dio programa pod nazivom Kinofonija kina Tuškanac u organizaciji kina Tuškanac, Hrvatskog filmskog saveza i Goethe-Instituta Kroatien.

Novi kino kustos Art-kina u travnju je Dean Kotiga, poznati kvizaš i dugogodišnji lovac u popularnom HRT-ovom kvizu Potjera, a za riječku je publiku odabrao čak dva filma koja će predstaviti, a potom i s publikom pogledati, u subotu, 22. travnja u Art-kinu. Prvi se Kotigin odabranik, kinohit Georgea Lucasa Američki grafiti (American Graffiti, 1973.), prikazuje s početkom u 19 sati, a u nastavku večeri, u 21 sat, na programu je komična drama o odrastanju i klasik afroameričkog filma Cooley High (1975.) Michaela Schultza koji se često naziva afroameričkim pandanom Američkim grafitima.

Na redovnom programu Art-kina od 1. travnja nalazi se francuski film Noćni putnici Mikhaëla Hersa, optimistična filmska posveta Parizu '80-ih i šarmantan portret jedne francuske obitelji sa Charlotte Gainsbourg i Emmanuelle Béart u glavnim ulogama.

Nagrađivana nadrealna psihološka drama u srpsko-hrvatskoj koprodukciji Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića, na programu od 4. travnja, progovara o identitetu i transformaciji sredovječne žene, a u središtu je Draginja (Ksenija Marinković) koja kroz tri različita života i životne situacije pokušava iskočiti iz vlastite kože.

Direktno sa ZagrebDoxa u Art-kino stiže višestruko nagrađivana, epska, emocionalna i slojevita priča Ljepota i krvoproliće (od 8. travnja) o Nan Goldin, umjetnici i aktivistkinji međunarodnog ugleda, ispričana kroz njezine projekcije, intimne intervjue i revolucionarne fotografije, s fokusom na osobnu borbu protiv obitelji Sackler, koju drži odgovornom za opijatsku krizu oksikodonom.

Jedna od najvećih španjolskih glumica svih vremena i dobitnica prestižne nagrade Oscar, Penelope Cruz, još jednom briljira na velikom platnu u filmu Na rubu (od 13. travnja), španjolskoj drami o obitelji, ljubavi i solidarnosti te utjecaju stresa zbog gospodarske situacije na osobne, međuljudske odnose.

Novi film glasovite braće Dardenne Tori i Lokita, drama o teškom putovanju dvoje mladih Afrikanaca u potrazi za novim životom u Belgiji, nagrađena je u Cannesu posebnim priznanjem povodom 75. godišnjice festivala, a u Art-kinu se prikazuje od 20. travnja.

Kraj mjeseca rezerviran je za nagrađivani dokumentarac Ljubav, smrt i njemačke marke (od 25. travnja) koji u formi dokumentarnog eseja donosi dosad neviđenu priču o nezavisnoj glazbenoj kulturi turskih imigranata i njihovih potomaka u Njemačkoj, prikazujući na zabavan, složen i dinamičan način prepun ritma, snažan duh i energiju jednog vremena.

Dobitnik nagrade za režiju u programu Izvjestan pogled na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, novi film Alexandrua Belca Metronom s radnjom o ugušenoj ljubavi u čaušeskuovoj Rumunjskoj, novi je filmski hit ove hit-kinematografije koji na program Art-kina stiže 27. travnja.

Ulaznice za filmove mogu kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.