Tarkovski srijedom

30.11.-28.12.2016.

Tarkovski srijedom

Program

Tarkovski je za mene najveći jer je filmu dao nov jezik koji mu omogućava da uhvati život kao privid, kao san rekao je o Ingmar Bergman o redatelju čije filmove Art-kino prikazuje u opsežnom autorskom ciklusu.

Ciklus Tarkovski srijedom započinje u srijedu, 30. studenog prikazivanjem znanstveno-fantastičnog filma Solaris snimljenog prema istoimenom romanu poljskog pisca Stanisława Lema. Uvod u film i autorski ciklus održat će filozof Marijan Krivak. Tarkovski na svojeg gledatelja djeluje inspirativno, jer uvijek iznova otvara mogućnosti razmišljanja o pozitivnim načinima nadogradnje umjetničko-filmskog iskaza kaže Krivak u eseju objavljenom u Hrvatskom filmskom ljetopisu 51/2007. te navodi riječi samog redatelja: I za autora i za gledatelja film mora biti činom moralnog očišćenja.

Ratna drama s duboko humanističkim prikazom Ivanovo djetinjstvo prati 12-godišnjeg dječaka koji za vrijeme Drugog svjetskog rata špijunira njemačke vojne trupe. Andrej Rubljov priča je o jednom od najznamenitijih ruskih slikara ikona, a ujedno i lirska saga o vjeri, umjetnosti i ljudskosti. Znanstveno – fantastični film Stalker govori o troje junaka koji odlaze u Zonu, područje koje navodno može ispuniti najdublje ljudske želje. Posljednji u ciklusu je Zrcalo, film jedinstvene strukture u kojoj se prizori i događaji pretapaju, preklapaju i zrcale, miješajući prošlost i sadašnjost, tuđe i vlastite uspomene pri čemu isti glumci tumače različite uloge.

Director

Andrej Tarkovski

Andrej Tarkovski

Tarkovski, Andrej Arsenijevič, ruski redatelj (Zavrožje, 1932 – Pariz, 1986). Sin značajnog simbolističkog pjesnika Arsenija, isprva je upisao orijentalistiku da bi, prekinuvši studij, sudjelovao u geološkoj ekspediciji u Sibiru. God. 1960. diplomirao je na moskovskoj Visokoj → more

featured

Solaris

Solaris

Солярис, Sovjetski Savez, 1972., feature film

Andrej Rubljov

Andrej Rubljov

Андрей Рублев, Sovjetski savez, 1966., feature film

Zrcalo

Zrcalo

Зеркало, Sovjetski Savez, 1974., feature film

Stalker

Stalker

Сталкер, Sovjetski Savez, 1979., feature film

No Screenings