STIFF 2023

10. Međunarodni studentski filmski festival 2023.

22.-26.11.2023.

STIFF 2023

Text: STIFF

Dobro došli na jubilarno deseto izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala - STIFF!

Osnovan 2014. godine kao mjesto susreta filmske umjetnosti, mladenačke strasti i kulturne razmjene, STIFF pruža uvid u najistaknutije studentske i debitantske filmove iz svih kutaka svijeta. Festival je rezultat suradnje Filmaktiva, Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i Art-kina te je postao središnja platforma koja spaja kontinente i ideje kroz filmsku umjetnost.

Od svojih skromnih početaka, STIFF je predstavio više od 450 filmova različitih žanrova, organizirao sedam multimedijalnih izložbi i niz radionica, tribina te zabavnih događaja.

No, STIFF je više od festivala. Naša vizija je stvaranje međunarodne komunikacijske platforme koja potiče edukaciju, dijalog i suradnju mladih filmskih talenata iz Hrvatske, regije i šire.

Ovogodišnja tema 'Desetljeće' potiče razmišljanje o promjenama koje su karakterizirale posljednjih deset godina. Kroz pet dana, natjecateljski program predstavlja 40 kratkometražnih i srednjemetražnih filmova (dokumentarnih, igranih animiranih i eksperimentalnih) iz 17 zemalja svijeta, raspoređenih u 11 programskih blokova. Kroz raznovrsni filmski program osvrćemo se na svjetske i osobne promjene, te na načine na koje film interpretira i odražava zeitgeist u doba post-istine i duboke društvene podijeljenosti. Popratni program ove godine započinje izložbom međunarodnih umjetnika Démodé, a nastavlja se bogatim radioničkim i razgovornim segmentom pod nazivom Arcade. Izložba, radionice i razgovori analiziraju prolaznost, ekonomske i političke uvjete te međuljudske odnose koji utječu na filmsko i umjetničko stvaranje, ali i na našu svakodnevicu.

Ovo jubilarno izdanje STIFF-a stoga je hommage prošlim vremenima, analitički osvrt na sadašnjost te promišljanje o budućnosti.

Hvala vam što dijelite ovaj trenutak s nama.

Živjeli film, kultura i još jedno nevjerojatno desetljeće STIFF-a!

STIFF je sufinanciran sredstvima HAVC-a, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Goethe institut, Zagreb. Festival se održava u Art-kinu Croatia.

featured

Izvrnuto obrnuto 2

17:00 sinkronizirano

Izvrnuto obrnuto 2

Inside Out 2, director: Kelsey Mann, Sjedinjene Američke Države, Japan, 2024.
animated 100 min.

Family Program

15

Vincent mora umrijeti

19:00

Vincent mora umrijeti

Vincent doit mourir, director: Stéphan Castang, Belgija, 2023.
feature film 115 min.