STIFF 2021

Međunarodni studentski filmski festival

04.-07.11.2021.

STIFF 2021

Program

Protekle dvije godine temeljno su izmijenile naš način bivanja u svijetu, interakcije, mogućnosti i ideje o bliskosti. Odjednom smo postali uronjeni u biologiju, materijalnost i krhkost vlastitih tijela, a istodobno potpuno odvojeni od fizičke intimnosti s drugima. Naša tijela su postala prostor ambivalencije i konflikta; usamljena, žudeća, digitalna.

Kroz filmski i popratni program 8. Međunarodnog studentskog filmskog festivala (STIFF) želimo diskutirati i propitivati ideje tijela u njegovoj mnogoznačnosti - od tijela filma do tijela u filmu, želimo zagaziti u nepredvidljivi ples protagonista, autora i publike, načine na koje oni stupaju u odnose i utječu na filmsko iskustvo.

Na hrabar, nježan i iskreni način filmovi ovogodišnjeg programa progovaraju o krhkosti naših svjetova, transfomaciji i prolaznosti.

STIFF-ov natjecateljski program čini 38 filmova svih žanrova iz 17 zemalja svijeta, podijeljenih u 10 programskih blokova. Izvan konkurencije predstavit će se i šest mladih riječkih autora polaznika prošlogodišnje edukacije Nova škola dokumentarnog filma.

Festival otvaramo u četvrtak, 4.11. u 19:00 sati i to Munjamabogatim filmskim putovanjem kroz reminiscencije, smjeh, uzdahe i tišinu. Ovaj programski blok nam donosi višestruko nagrađivani dokumentarni film A sad se spušta veče  (Maja Novaković) koji nas visceralno i poetično suočava s realnošću tijela gdje su riječi suvišne. Dokumentarni film iz riječke produkcije Sve kaj ti nikad ne budem rekla (Bela Bračko Milešević) pokreće jezično-vizualnu igru; kolaž fotografija, snimaka i bljeskova sjećanja dovode do posve intimne rekonstrukcije pater familiasa. Duhovita animacija Cockpera (Kata Gugić) vodi nas u operno mužjačko nadmetanje u kojem će se proslaviti lukaviji, a u izraelskom dokumentaracu Naglas (Tamara Mamon) pratimo odrastanje trojice dječaka na razmeđu arapske i židovske kulture, koji u školskom zboru i zajedništvu pronalaze neke nove puteve.

Filmske projekcije pratiti će razgovori s brojnim domaćim i regionalnim autorima u diskurzivnom programu ŠavoviProgram se sastoji od tri razgovora, a svaki nam donosi drugačije teme i perspektive: U krug (subota 6.11. u 14:00h) okuplja domaće animatore te ovu filmsku formu sagledava kao mogući prostor slobode od nepredvidljivih i ograničavajućih okolnosti naše svakodnevice. Dodirivanja (subota 6.11. u 21:30h) promišljaju o ambivalenciji intimnih odnosa kao pokretača filmske priče. Zadnji dan festivala (nedjelja 7.11. u 15:00h) razgovorni program Između pogleda posvećen je dokumentarnom filmu i kompleksnim odnosima redatelja s njihovim protagonistima.

Međunarodna izložba U prijenosu u Galeriji SKC dodatno će obogatiti tematski fokus festivala. Kroz raznorodnost formi i stilskih pristupa od narativnih, kritičkih, grotesknih do eksperimentalnih, apsurdnih i apstraktnih kratkih filmova, animacija i video radova izložba propituje načine na koje se tjelesnost formira/deformira kroz vrijeme, virtualne i fizičke prostore te kako se isprepliće s dominantnim ideologijama sadašnjice. Izložba je oblikovana kao ambijentalno audio-vizualni doživljaj koji promišlja temu tijela u suvremenom kontekstu kroz radove 15 međunarodnih umjetnika i animatora. Kustosica izložbe je Elena Apostolovski koja selekciju i postav izložbe izvodi u suradnji s vizualnim umjetnikom Damjanom Šporčićem i studentima riječkog Sveučilišta.

Pridružite nam se na transformativnom vizualnom putovanju!

featured

15

Napoleon

20:00

Napoleon

director: Ridley Scott, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, 2023.
feature film 158 min.