Kvarner u kratkom

Kvarnerska filmska komisija

14.-17.12.2020.

Kvarner u kratkom

Program

Kvarnerska filmska komisija u prosincu organizira Kvarner u kratkom u sklopu kojeg će se u Art-kinu prikazati tri uspješna domaća kratkometražna filma snimljena u Primorsko-goranskoj županiji, te održati online predavanje producentice Ree Rajčić na temu nezavisne filmske produkcije u Hrvatskoj, u suradnji s Odsjekom za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Kvarner u kratkom program je kojim Kvarnerska filmska komisija želi učiniti svoj rad vidljiv široj javnosti, predstaviti produkcije snimljene na našem području, ali i otvoriti prostor za učenje i rad mladih. 

Tim će se povodom u četvrtak, 17. prosinca u 19 sati u Art-kinu prikazati tri kratkometražna filma snimljena na različitim lokacijama u našoj županiji. Na repertoaru su redom: Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio riječkog redatelja Igora Bezinovića i Ivane Pipal, Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem riječke redateljice Sanje Milardović te Njemački inat Silve Ćapin. Nakon projekcije slijedi razgovor s članovima filmskih ekipa, a ulaz na program je slobodan.

Online predavanje Osnove nezavisne filmske produkcije održat će se u ponedjeljak, 14. prosinca u 13 sati, a zamišljeno je kao elementarno upoznavanje studenata, ali i zainteresirane javnosti, s profesijom filmskog producenta u Hrvatskoj te s lokalnim audiovizualnim sustavom u okviru kojeg nezavisni producent djeluje i stvara. U sklopu predavanja prikazat će se i kratkometražni igrani film Njemački inat redateljice i scenaristice Silve Ćapin, na čijem će primjeru predavačica Rea Rajčić, producentica samog filma, upoznati polaznike s cijelim produkcijskim procesom od samog kreativnog razvoja pa do distribucije filma. Rea Rajčić magistrirala je filmsku produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Nagrađivana je producentica koja razvija televizijske i filmske projekte u sklopu svoje produkcijske kuće Eclectica, a radi i kao asistentica i vanjska predavačica na odsjeku Produkcije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Kvarnerska filmska komisija regionalni je filmski ured osnovan 2016. unutar javne ustanove Art-kino uz podršku i poticaj Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra. Vizija Kvarnerske filmske komisije je učiniti Rijeku i Primorsko-goransku županiju privlačnim i prepoznatljivim filmskim destinacijama, a putem pruža administrativnu, logističku, obrazovnu i stručnu podršku domaćoj i stranoj audiovizualnoj produkciji.

              

featured

Njemački inat

Njemački inat

Hrvatska / Mađarska, 2020., director: Silva Ćapin, feature film

No Screenings