Kino Magistrala

Kino Magistrala

Program

Kino magistrala proteže se od Rijeke do Dubrovnika i atraktivnim filmskim programima te gostovanjima filmaša spaja kina koja već znamo po dokazano dobrom radu. Sada udruženim snagama pripremaju niz zanimljivih sadržaja za širu publiku - od suvremenih filmskih hitova do nostalgičnih prisjećanja, od školskog programa do posebnih filmskih događanja za mlade

Kino magistrala obuhvaća kina duž Jadranske magistrale - Kino Mediteran, Art-kino u Rijeci, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik, a ujedinjeni su u cilju da nakon pandemijske krize zajedničkim snagama vrate publiku u kina.

Filmski hitovi i gostovanje filmaša duž Jadrana

Kino magistrala odvijat će se do kraja ljeta, a započinje projekcijom apsolutnog pobjednika Sundance Film Festivala - filmskog hita Košnica u riječkom Art-kinu Croatia 4. ožujka u 20 sati., dubrovačkom kinu Sloboda 6. ožujka i splitskim Zlatnim vratima 7. ožujka. Na projekcijama će gostovati redateljica Blerta Basholli i glavna protagonistica Fahrije Hoti. Gostovanjima filmaša želja je publici pružiti dodatni sadržaj. To je ujedno i model prema kojem će kina koja su na trasi Kino magistrale do kraja ljeta ugostiti desetak filmskih ekipa dajući gledateljima mogućnost da s njima uživo razgovaraju o poglednom filmu. 

Ono što nas povezuje kao partnere od Rijeke do Dubrovnika velika je posvećenost nezavisnom, europskom filmu, ali i sezonalnost našeg rada jer se naše ljetne aktivnosti odvijaju u predivnim ljetnim kinima, a zimske u kino dvoranama. Detaljno smo osmislili pristup u kojem je svaki partner snažan u određenom segmentu te svojom ekspertizom i iskustvom može pomoći drugim kinima da poboljšaju određene segmente svog poslovanja. Uključujemo gledatelje u aktivnosti i to je ključ naše strategije povratka u kino. Gledatelj nije samo objekt i konzument sadržaja, već sudjeluje u aktivnostima, a takav doživljaj daje mu jedno novo iskustvo, povezuje ga sa samim kinom i stvara osjećaj pripadnosti kino zajednici”, izjavio je Alen Munitić, koordinator Kina magistrale.

Kinostalgija za kinoljupce

Kino magistrala pokreće i putovanje kroz sjećanja gledatelja, iskustva i zapamćene trenutke odlazaka u kino. Pod nazivom #kinostalgija putem istoimene internetske stranice uskoro započinje prikupljanje svjedočanstava i uspomena vezanih uz filmove, kino dvorane i ljetna kina, a s namjerom oživljavanja priča koje će gledatelje inspirirati da se vrate u kino. Prikupljene snimke, fotografije i drugi materijali postat će dijelom putujuće izložbe i baze uspomena dostupne svim ljubiteljima kina.

Prvi stručno sastavljen školski katalog filmova

Dio projekta Kino magistrala kreiranje je i zajedničkog školskog programa u svim kinima partnerima, a koji će se provoditi u suradnji s osnovnim i srednjim školama. Više od 60 filmskih naslova postaje dijelom jedinstvenog kataloga za nastavnike, a jadranska regija bit će prva koja će već od ove jeseni implementirati originalni školski program medijske kulture i pismenosti.

Aktivnosti za mlade

Za možda najzahtjevniju publiku mladih od 18 do 24 godine organizirat će se filmske projekcije u ljetnim kinima, a sve detalje - od izbora filma, organizacije do promocije i realizacije, preuzet će mladi iz lokalnih sredina dok će im profesionalno osoblje biti samo podrška.

Kino magistrala jedan je od petnaest europskih projekta i jedini iz Hrvatske koji je financijski podržala mreža Europa Cinemas i Kreativna Europa potprogramom MEDIA, a podržali su ga i Hrvatski audiovizualni centar te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

featured

15

Jahači pravde

Jahači pravde

Retfærdighedens ryttere, Danska / Švedska / Finska, 2020., director: Anders Thomas Jensen, feature film

Košnica

Košnica

Zgjoi, Kosovo / Švicarska / Makedonija / Albanija, 2021., director: Blerta Basholli, feature film

18

Titan

Titan

Titane, Belgija, 2022., director: Julia Ducournau, feature film

12

Žica

Žica

Hrvatska / Belgija / Slovenija / Norveška / Litva, 2021., director: Tiha K. Gudac, documentary

Vatreno srce

17:00 Dječja kuća

Family Program

Vatreno srce

Fireheart, director: Theodore Ty, Laurent Zeitoun, Francuska / Kanada, 2022.
animated 92 min.

15

Ja sam Zlatan

18:00

Ja sam Zlatan

Jag är Zlatan, director: Jens Sjögren, Švedska / Danska / Nizozemska, 2021.
feature film 100 min.

12

Avatar

19:00 Dječja kuća / 3D

Avatar

director: James Cameron, Ujedinjeno Kraljevstvo / Sjedinjene Američke Države, 2009.
feature film 162 min.

15

Ne ostavljaj tragove

20:00

Ne ostavljaj tragove

Zeby nie bylo sladów, director: Jan P. Matuszyński, Poljska / Francuska / Češka, 2021.
feature film 160 min.