Animafest 2023 - Best of

19.-19.06.2023.

Animafest 2023 - Best of

Text: Animafest Zagreb

Aniamfest stiže u Ljetno Art-kino sa svojim nagrađenim ovogodišnjim naslovima.

Raspored programa:

  1. Socks for the Star / Papučice za zvijezdu - Olga Titova
  2. Eeva / Eeva - Lucija Mrzljak, Morten Tšinakov
  3. Above the clouds / Iznad oblaka - Vivien Hárshegyi
  4. A Kind of Testament / Kao neka oporuka - Stephen Vuillemin
  5. Scale / Mjera - Joseph Pierce
  6. Oneluv / Vanlav - Varya Yakovleva
  7. Ice Merchants / Prodavači leda - João Gonzalez

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Hugo Covarrubias, Hisko Hulsing, Tal Kantor, Aneta Ozorek i Vuk Jevremović odlučio je Grand Prix dodijeliti filmu Vanlav redateljice Varje Jakovljeve, nastalom u produkciji studija SHAR. U obrazloženju žirija stoji: Grand Prix festivala dobiva film o promjeni igre moći između žrtve i počinitelja, ispričan s nesavršenostima, prljavštinom i drhtavim stilom koji podcrtava priču o zlostavljanju

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće poslao na adresu Josepha Piercea za francusko-britansko-češko-belgijski film Mjera (Scale,produkcija Melocoton Films). Svidio nam se vrlo emotivan prikaz otuđenja koje izaziva ovisnost – napisao je žiri. 

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je francuskom filmu Kao neka oporuka (A Kind of Testament) Stephena Vuillemina (produkcija Remembers) za način kako se tema mijenja unutar priče uz osjetljivu i ujedno uznemirujuću uporabu linije i boja. 

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma u sastavu Laura Gonçalves, Pavel Horáček i Irena Jukić Pranjić odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti mađarskom filmu Iznad oblaka (Felhők felett) Vivien Hárshegyi, nastalom na Sveučilištu za umjetnost i dizajn Moholy-Nagy, za šarenu vožnju svježim, mahnitim i nevjerojatnim emocionalnim putovanjem uz snagu humora koji nam daje snagu da se suočimo sa svojim slabostima. 

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašena je Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova u produkciji Eesti Joonisfilma i Adriatic Animationa zbog čudesne uporabe snova kao pripovjednog elementa. Zbog tame i humora, zbog savršene kombinacije složenog stila i osjećaja za estetiku koji provlači sklad svih elemenata kroz cijeli film, od predivne kompozicije do savršenog osjećaja za ritam i glazbu. Eevi pripada i financijska nagrada u iznosu od 1000 eura koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja.  

Pobjednika Natjecanja filmova za djecu birao je žiri u sastavu Pino Fabro Barić, Relja Borović, Magda Jagarinec, Olga Korečić i Jana Šagadin. Žiri je glavnu nagradu dodijelio filmu Papučice za zvijezdu (Носки для Звезды) Olge Titove (produkcija SMF animation studio). Trebalo je jako puno vremena da se napravi ovaj film, koji je uspješno spojio različite medije, a djeluje kohezivno i lako ga je pratiti. Odlično su animirani detalji, a pokret je jako dobro i detaljno proučen prije animacije. Muzika se stapa uz scene i uvlači nas u radnju, kao da je prikazuje. Lutke su jako dobro napravljene, scenografija je lijepa, a boje se lijepo uklapaju zajedno – poručio je žiri. 

Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlazi u ruke Joãa Gonzaleza za portugalsko-francusko-britanski film Prodavači leda (Ice Merchants, produkcije: COLA Animation, Wildstream i Kraljevska akademija umjetnosti u Londonu).

featured

Papučice za zvijezdu

Papučice za zvijezdu

Socks for the Star / Носки для Звезды, 2023., director: Olga Titova, animated

Eeva

Eeva

Eeva, Estonija, Hrvatska, 2022., director: Lucija Mrzljak, Morten Tšinakov, animated

Iznad oblaka

Iznad oblaka

Above the Clouds / Felhők felett, Mađarska, 2022., director: Vivien Hárshegyi, feature film

Kao neka oporuka

Kao neka oporuka

A Kind of Testament, Francuska, 2023., director: Stephen Vuillemin, animated

Mjera

Mjera

Oneluv / Ванлав, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Češka Republika, Belgija, 2022., director: Varya Yakovleva, animated

Vanlav

Vanlav

Oneluv, director: Varya Yakovleva, animated

Prodavači leda

Prodavači leda

Ice Merchants, Portugal, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2023., director: João Gonzalez, feature film

No Screenings