12. Human Rights Film Festival

Festival filmova o ljudskim pravima

11.-14.12.2014.

12. Human Rights Film Festival

Program

Human Rights Film Festival stiže u Art-kino Croatia od 11. do 14. prosinca - ulaz je slobodan na program u cijelosti.

Dvanaesti put zaredom Human Rights Film Festival (HRFF) poticat će javnost na razmišljanje i djelovanje. Sadržajem jak festival angažiranog i autorskog filma održat će se od 8. do 14. prosinca u kinu Europa u Zagrebu te od 11. do 14. prosinca u Art-kinu u Rijeci. HRFF je realiziran u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture „URK”, a program u Rijeci dodatno u suradnji s udrugom Filmaktiv.

Glavni filmski program u Rijeku donosi 11 dugometražnih igranih i dokumentarnih najnovijeg datuma, te i ove godine hrvatska publika upravo na HRFF-u ima priliku premijerno pogledati neke od najzapaženijih filmova godine. Pored glavnog filmskog programa, popratni festivalski program donosi diskusiju o pravu na pobačaj s moderatorom Nebojšom Zelić u četvrtak, 11.12. u 19 sati.

Prvi film na programu je u četvrtak, 11.12. u 13 sati - drama Iz vremena koje prethodi (From What is Before / Mula sa kung ano ang noon, 2014.) traje 'samo' 338 minuta. U filmu pratimo tajanstvene stvari koje se počinju događati na Filipinima 1972. godine.

Festival otvaramo filmom Ljubav je čudna stvar (Love Is Strange2014.) redatelja Ira Sachsa, jednog od u zadnje vrijeme najintrigantijih predstavnika američkog nezavisnog filma. Ovo je novi Sachsov izlet u život LGBT-zajednice, sa zvjezdanom glumačkom postavom. Ben i George, istospolni par s Manhattana, četiri desetljeća veze okrunit će brakom. Zbog stupanja u brak George u glazbenoj katoličkoj školi dobiva otkaz, pa nova nezavidna financijska situacija razdvaja taj stari ljubavni par te ih iz zajedničkog života izmješta u stanove prijatelja i obitelji. Ultimativni film o ljubavi pod pritiskom dogmatske tradicije i ekonomske krize!

Tragičnu, a istinitu priču o mladom neoženjenom paru iz sjevernog dijela Malija donosi redatelj i producent Abderrahmane Sissako koji u svojoj filmografiji broji kratke, igrane i dokumentarne filmove s iskustvima emigranata i vezama između afričkih i zemalja zapadnoga svijeta. Francusko-mauritanski film Timbuktu (Timbuktu, 2014.) prikazuje mučnu priču ljubavnog para kojeg islamski ekstremisti zbog nezakonite vanbračne djece pred stotinama posjetitelja kamenuju na smrt u centru grada Aguelhoka. Važan film o fenomenu tzv. Islamske države!

Još jednu istinitu priču na 12. HRFF-u ispričat će nam Oskarom nagrađivani redatelj Danis Tanović. U 90-minutnoj drami Tigers (Tigers, 2014.) prati se sudbina mladog Ayana, Pakistanca koji za život zarađuje prodavajući jeftine lijekove lokalne izrade. Nakon uplovljavanja u bračnu luku Syed Aamir Raza odluči svoju karijeru graditi u multinacionalnoj korporaciji sve do trenutka kad shvati da su mliječne formule svjetskih korporacija i njihove agresivne marketinške kampanje krive za smrt velikog broja novorođenčadi. Pakistanac odbacuje karijeru, diže glas protiv korporacija, a u borbi mu pomaže i International Baby Food Action Network (IBFAN). Syed Aamira Razu glumi zvijezda Bollywooda, Emraan Hashmi. [Film prikazujemo u suradnji s udrugom Roda].

featured

Iz vremena koje prethodi

Iz vremena koje prethodi

From What is Before / Mula sa kung ano ang noon, Filipini, 2014., director: Lav Diaz, feature film

Ljubav je čudna stvar

Ljubav je čudna stvar

Love Is Strange, SAD / Francuska / Brazil / Grčka, 2014., director: Ira Sachs, feature film

Tigrovi

Tigrovi

Tigers, Indija / Francuska, 2014., director: Danis Tanović, feature film

Jauja

Jauja

Argentina / Danska / Francuska / Meksiko / SAD / N, 2014., director: Lisandro Alonso, feature film

Noćna kretanja

Noćna kretanja

Night Moves, SAD, 2013., director: Kelly Reichardt, feature film

Odgoda

Odgoda

Aufschub, Njemačka / Južna Koreja, 2007., director: Harun Farocki, documentary

Konj zvan novac

Konj zvan novac

Cavalo Dinheiro, Portugal, 2014., director: Pedro Costa, documentary

Nikica: Kako je sve počelo

17:00 Dječja kuća

Nikica: Kako je sve počelo

Le petit Nicolas: Qu'est-ce qu'on attend pour être heureux?, director: Amandine Fredon, Benjamin Massoubre, Francuska, 2022.
animated 92 min.

Family Program

Želja

19:00 Dječja kuća

Želja

Wish, director: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn, Sjedinjene Američke Države, 2023.
animated 92 min.

Family Program

15

Jeanne du Barry

20:00

Jeanne du Barry

Jeanne du Barry, director: Maïwenn, Francuska, Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Rusija, Saudijska Arabija, 2023.
feature film 113 min.