Tjedan korejskog filma 2023

Tjedan korejskog filma 2023

Published: 09.11.2023.

Ovogodišnji Tjedan korejskog filma na veliko platno Art-kina donosi pet filmova recentne i zapažene južnokorejske kinematografije: napeti politički triler Bijeg iz Mogadishua, obiteljsku dramu Kim Jiyoung, rođena 1982., glazbeni film ceste Život je lijep, dramu Little Forest i zapaženi fantastični horor Domaćin proslavljenog Bonga Joon-hoa

Tjedan korejskog filma već tradicionalno u Art-kino donosi recentna ostvarenja južnokorejske kinematografije, a ovogodišnje izdanje održat će se od 13. do 17. studenog, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Koreje u Republici Hrvatskoj.

Svečano otvorenje ciklusa u ponedjeljak, 13. studenog u 19 sati, donosi napeti politički triler Bijeg iz Mogadishua Ryoa Seung-wana. Temeljen na stvarnim događajima, film je smješten u vrijeme svrgavanja Mohammeda Siada Barrea u Somaliji i nastojanja dviju Koreja, međusobno izrazito neprijateljski nastrojenih, da budu primljene u Ujedinjene narode na razmeđi osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, a prikazuje detalje opasnog pokušaja zajedničkog bijega djelatnika veleposlanstva Sjeverne i Južne Koreje koji su ostali blokirani tijekom sukoba u glavnom gradu Somalije. Dobro prihvaćen od strane publike i kritike, film odlikuju izvrsne akcijske scene i režija, duhoviti zapleti te živopisne glumačke izvedbe. Ulaz na film otvorenja slobodan je za sve posjetitelje.

U nastavku programa, 14. studenog u 18 sati, na veliko platno stiže dirljiva drama Kim Jiyoung, rođena 1982. u režiji Kim Do-young, nastala prema istoimenom književnom bestseleru. Kim Ji-yeong, obična žena u svojim 30-ima, vodi prosječan i normalan obiteljski život, no iznenadne promjene u ponašanju, koje previše nalikuju ponašanju njene majke, najbolje prijateljice koja je umrla pri porodu i pokojne majke, zabrinut će njenu obitelj.

Slijedi mjuzikl i film ceste Život je lijep Choija Kook-heeja, na programu 15. studenog u 18 sati. Ova glazbena drama govori o ženi koja za svoj rođendan od supruga zatraži neobičan poklon – pronaći svoju prvu ljubav iz školskih dana. Prvotno nevoljko, suprug joj se pridružuje na njenom putovanju, punom života i glazbe, prisjećajući se pritom najblistavijih i najdivnijih trenutaka svojih života.

Drama Little Forest u režiji redateljice Yim Soon-rye, na programu 16. studenog u 18 sati, priča je o djevojci koja se iz Seula vraća u rodni kraj, razočarana idejom uspjeha u velikom gradu. Seoski način života prijatelja iz djetinjstva u njoj budi istinski osjećaj zadovoljstva, a povratak donosi jednostavnost i spokoj kakav godinama nije osjećala.

Tjedan korejskog filma u Art-kinu zatvara zapaženi fantastični horor s primjesama drame i komedije Domaćin u režiji proslavljenog Bonga Joon-hoa, 17. studenog u 20 sati, čija se radnja vrti oko korejske obitelji koja pokušava spasiti svoju kćerku, otetu od strane divovskog čudovišta sakrivenog u rijeci Han.

Ulaznice za Tjedan korejskog filma su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.