Tjedan japanskog filma

Published: 22.11.2023.

Program otvara drama Nosari - Nestalna vječnost koja se bavi jednom od gorućih tema u Japanu - prijevarama lažnim predstavljanjem. Nastavak donosi komediju 800 laži koja prati trgovce antikvitetima, dramu Nakon zalaska koja propituje temu nesređenih obiteljskih odnosa kroz prizmu posvajanja i, za kraj, dramu Awake koja prati ljubitelje japanskog šaha (shogi) i mogućnost umjetne inteligencije u natjecanju

Kraj studenog u Art-kinu rezerviran je za novo izdanje Tjedna japanskog filma koje, u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Hrvatskoj, na veliko platno Art-kina od 28. studenog do 1. prosinca donosi četiri recentna japanska naslova.

Tjedan japanskog filma otvara drama Nosari – Nestalna vječnost Tatsuye Yamamota u utorak, 28. studenog u 19 sati, a film prati mladića u Amakusi koji prevarom otuđuje novac nedužnoj starici. U Japanu, termin oreore swindle (prijevara lažnim predstavljanjem) podrazumijeva kriminalce koji se pretvaraju da su djeca ili unuci kako bi prevarili starije i otuđili im novac, a riječ je o jednoj od gorućih tema u japanskom medijskom prostoru. Ulaz na film otvorenja slobodan je za sve posjetitelje.

Nastavak tjedna donosi krimi komediju 800 laži Masaharua Takea, 29. studenog u 18 sati, koja sjajno balansira između zabave i zanimljive povijesti japanskog tradicionalnog lončarstva. U središtu su radnje trgovac antikvitetima Nori i talentirani lončar Sasuke koji se uvuku u uzbudljivu i opasnu igru falsificiranja vrijedne šalice čaja najpoznatijeg japanskog majstora Sen No Rikyua.

Obiteljska drama Nakon zalaska Michija Koshikawe, na programu 30. studenog u 17:30 sati, prati dvije majke jednog dječaka u maloj otočnoj japanskoj sredini: Satsuki koja formalno želi posvojiti svog udomljenog sedmogodišnjeg sina i Akane, njegovu biološku majku koja se nakon sedam godina izbivanja ponovno uključuje u sinov život.

Tjedan japanskog filma u Art-kinu zaključuje drama Awake Atsuhira Yamade, 1. prosinca u 17:30 sati, o dvama prijateljima, strastvenim zaljubljenicima u japanski šah shogi, čiji se putevi raziđu kada talentiraniji Riku postane prezahtjevan protivnik Eiichi, koji napušta ideju da će postati istinski velemajstor i svoju nišu pronalazi u AI programiranom shogiju.


Ulaznice za Tjedan japanskog filma su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.