Svjetski dan AV baštine: Besplatne projekcije domaćih klasika

Svjetski dan AV baštine: Besplatne projekcije domaćih klasika

Published: 26.10.2023.

Svake godine 27. listopada cijeli svijet slavi Svjetski dan audiovizualne baštine kako bi se istaknula važnost očuvanja dragocjenih filmskih i televizijskih sadržaja koji čine neizbrisiv dio našeg kulturnog nasljeđa.

I ove godine Art-kino sudjeluje u zajedničkoj proslavi Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača koja, u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, u 28 kina diljem Hrvatske od 26. do 29. listopada donosi besplatne projekcije triju kultnih domaćih naslova iz osamdesetih godina – Oficir s ružom, Glembajevi i Servantes iz malog mista – te jedan posebno dragocjen film za djecu, Izgubljena olovka, koji će se prikazati u kinu Dječje kuće.

Slavna ljubavna drama zbog koje su se godinama lile suze, a koja je ujedno bila i jedan od najvećih kinohitova 1980-ih, Oficir s ružom (1982.) Dejana Šoraka, prati zabranjenu ljubav između partizanskog poručnika (Žarko Laušević) i buržujke (Ksenija Pajić), a u Art-kinu se prikazuje u četvrtak, 26. listopada u 20 sati.

Glasovita ekranizacija dramskog klasika Miroslava Krleže Glembajevi (1988.), u režiji Antuna Vrdoljaka, o tragičnom raskolu unutar obitelji Glembay, iznjedrila je izvrsne glumačke kreacije za koje su na Pulskom filmskom festivalu nagrađeni Mustafa Nadarević (glavna muška uloga) i Ena Begović (sporedna ženska uloga), a na veliko platno stiže u petak, 27. listopada u 20 sati.

Komedija Servantes iz malog mista (1982.) Daniela Marušića gledatelje vraća u svijet kultne televizijske serije Naše malo misto, osmišljena kao njen nastavak, prema scenariju književnika, scenarista i novinara Miljenka Smoje. Servantes iz malog mista u Art-kinu se prikazuje u petak, 28. listopada u 18 sati.

Kakve su škole bile nekad i kakvi su đaci prije bili? Ne postoji bolji filmski vremeplov s ovih prostora od srednjometražnog filma za djecu Izgubljena olovka iz 1960. godine, snimljenog pod redateljskom palicom Fedora Škubonje. Film je 1961. godine osvojio Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, a 1966. godine na festivalu u Cannesu proglašen je jednim od deset najboljih filmova za djecu svih vremena.

Film se prikazuje u kinu Dječje kuće u petak, 28. listopada u 18 sati, a zbog ograničenog broja dostupnih mjesta u dvorani, obavezna je rezervacija ulaznica e-poštom na ulaznice@art-kino.org.

Ulaz na projekcije u sklopu Svjetskog dana audiovizualne baštine slobodan je za sve posjetitelje.

Program se održava se u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.