Program sjećanja na Bernardina Modrića

Program sjećanja na Bernardina Modrića

Published: 20.12.2021.

Iz bogatog opusa Bernardina Modrića za program sjećanja odabran je jedan od njegovih posljednjih filmova, priča o štićenicima doma Turnić na kojem je, prema riječima obitelji, riječki redatelj i producent istinski uživao raditi

U znak sjećanja na nedavno preminulog riječkog redatelja Bernardina Modrića, 22. prosinca u 18 sati u Art-kinu se održava in memoriam program uz projekciju Modrićeva dokumentarnog filma Tko je ovdje lud? (2020) o životima štićenika doma Turnić, psihički bolesnim osobama koje se pokušava integrirati u društvo.

Bernardin Modrić rođen je 18. travnja 1954. u Ogulinu, a preminuo je u studenom 2021. u Rijeci. Filmom se profesionalno počinje baviti 1980. godine kada za Jadran film režira svoj debitantski film PODHUM, 12.VII.1942. Do svoje iznenadne smrti realizirao je oko 100 kratkih igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazivani i nagrađivani u zemlji i svijetu. Bio je suosnivač i direktor Istra filma, umjetničke udruge filmskih djelatnika iz Rijeke i Zagreba koja je sa svojim radom započela 1987. godine, a pokretač je i History Film Festivala, riječkog filmskog festivala koji prikazuje i vrednuje isključivo povijesni dokumentarni film. Ove je godine u Art-kinu održano njegovo peto izdanje. Bio je član Zajednice hrvatskih umjetnika, Društva hrvatskih filmskih djelatnika i Hrvatske udruge producenata.

Za program sjećanja odabran je film Tko je ovdje lud? na kojem je, prema riječima obitelji, Modrić istinski uživao raditi, a prati štićenike Doma Turnić koji se nizom aktivnosti pokušavaju vratiti u svakodnevni život zajednice i ukloniti predrasude s kojima se suočavaju. Oni glume, pjevaju, imaju vlastitu radio emisiju na Radio Rijeci (2017. proglašena najboljom radijskom emisijom u Hrvatskoj) i žive u stambenim zajednicama van Doma gdje se osjećaju ravnopravni sa zdravim osobama.

Ulaz na program je slobodan, a svoje mjesto možete rezervirati e-poštom na ulaznice@art-kino.org.

Program se provodi u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama te je za ulazak u prostore Art-kina neophodna COVID potvrda.