Premijera filma Bosanski lonac

Premijera filma Bosanski lonac

Published: 09.10.2023.

Riječ je o drami s elementima komedije koja tematizira život umjetnika kome se zbog prijetnje deportacije iz Austrije preko noći mijenja život

Premijera nove domaće komične drame Bosanski lonac, čiju režiju potpisuje zagrebački redatelj Pavo Marinković, održava se u Art-kinu u četvrtak, 12. listopada u 20 sati. Riječkoj će se premijeri, uz redatelja, pridružiti i bosansko-hercegovački glumac Senad Bašić te kazališni, televizijski i filmski glumac Igor Kovač.

Film je svoju svjetsku premijeru imao pred rasprodanim gledalištem na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu, a glavnu ulogu odigrao je poznati bosansko-hercegovački glumac Senad Bašić, široj javnosti poznat po ulozi Faruka Fazlinovića u seriji Lud, zbunjen, normalan, koji glumi Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljki povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu.

- Ako u svakom filmu ima neke istine, u ovom ima i nešto više. Naime, vrlo je osoban. Priča je to o čovjeku koji je negdje putem izgubio sebe i sada ima priliku da se ponovno nađe. Htjeli smo je ispričati nježno, duhovito, ali i dramatično, jer su njeni ulozi prilično veliki. To je priča o porazu, i kako se nositi s njim, a politički je kontekst taj koji našeg junaka stavlja u gotovo bezizlazan položaj. Mislim da smo napravili film koji je istovremeno višeslojan, ali i vrlo komunikativan sa širokom publikom, poručuje redatelj filma Pavo Marinković.

U glavnoj ulozi nastupa glumac Senad Bašić, a uz njega su u međunarodnoj glumačkoj ekipi između ostalih Bruna Bebić, Andreas Kiendl, Birgit Stöger, Admir Glamočak, Zlatko Burić, Igor Kovač, Julia Franz Richter, Dejan Aćimović, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Goran Grgić, Wolfram Berger i Ismet Čolić.

Direktor fotografije je Peter Roehsler koji je ujedno i koproducent filma. Montažer je Dubravko Slunjski, scenograf Burkahard Stuhlecker, kostimografkinja Gordana Rapić, majstorica maske Ana Bulajić-Črček, skladatelj Teg Regklis, a glavni producent filma je Stanislav Babić (Telefilm).

Film je nastao uz potporu HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije, HRT-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Ulaznice za premijeru su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.