POSLJEDNJE LJETO BOYITE - 23. i 24. lipnja u Art-kinu!

POSLJEDNJE LJETO BOYITE - 23. i 24. lipnja u Art-kinu!

Published: 21.06.2010.

(El último verano de la Boyita), režija: Julia Solomonoff, uloge: Guadalupe Alonso, Nicolás Treise, Mirella Pascual, Gabo Correa, Argentina, 2009., 86 min

La Boyita je motorna kamp kućica i magijsko skrovito mjesto, skrovište za Jorgelinu, znatiželjnu djevojčicu na prijelazu iz djetinjstva u pubertet. Nakon bolnog iskustva roditeljskog razvoda i nenadane isključenosti iz života starije sestre, Jorgelina odlučuje otići na praznike s ocem na selo gdje vrijeme provodi s Mariom koji radi na ranču svoje obitelji. On međutim prolazi kroz vlastit sklop promjena, značajno dubljih od adolescencije njezine sestre. Jorgelina ih pokušava shvatiti, ali Mario, posramljen i nesiguran, ne zna zašto nije poput drugih dječaka. To otkriće, umjesto da ih razdvoji, zbližava dvoje prijatelja - tijekom ljeta ispunjenog siestama, jahanjem i avanturama na rijeci, počinju se pojavljivati tajne nevine i znatiželjne seksualnosti, otkrivajući istine kojoj se nitko od odraslih nije usudio pogledati u oči.

Julia Solomonoff se redateljski dokazuje kao samosvjestan narator razvijenog senzibiliteta za detalje, govoreći o nepropitanom nasilju koje nastaje razdorom između biologije i identiteta, te o načinu na koji bivanjem svjedokom uznemirujućim transformacijama kroz koje prolazi njen prijatelj, Jorgelina oblikuje vlastiti svjetonazor i identitet.