Krenimo od 0!: Prvi filmski koraci uz animirane filmove za najmlađe i radionicu multimedijalnih čestitki u Dječjoj kući

Krenimo od 0!: Prvi filmski koraci uz animirane filmove za najmlađe  i radionicu multimedijalnih čestitki u Dječjoj kući

Published: 22.12.2023.

Proteklih petnaest godina Art-kino predano radi na medijskom opismenjavanju djece, bilo kroz obiteljski program koji se protekle tri godine odvija u kinu Dječje kuće, radionice ili program Škola u kinu koji djecu i mlade odgaja da zavole film i odlazak u kino.

Budući da su djeca sve više izložena raznim sadržajima koji nisu primjereni njihovoj dobi, uz novi projekt Art-kina Krenimo od 0!, njihova se medijska pismenost želi potaknuti od najranije dobi. Tako će ovog prosinca u Dječjoj kući, uz prigodan i pažljivo biran program posebno osmišljen za prvi susret djece s kinom, svoje prve filmske korake moći napraviti najmlađa publika – predškolci

Program Krenimo od 0! sastavljen je od kratkog bloka domaćih animiranih filmova koji su djeci do 7 godina bliski temom, trajanjem i vrstom animacije, a tu su i radionice kojima je cilj upoznati djecu s osnovama filmskog jezika te uz jednostavnu i zabavnu aktivnost kreiranja prigodne video čestitke, osigurati djeci još ljepšu uspomenu na prvi susret s kinom.

Projekcije kratkometražnih animiranih filmova za najmlađu publiku te popratne radionice održat će se 27. i 29. prosinca u Dječjoj kući

Kratke filmske blokove čine filmovi nagrađivane hrvatske animatorice, ilustratorice i autorice Ivane Guljašević Kuman. U srijedu, 27. prosinca u 10 sati na rasporedu su filmovi Moon (5'32), Pingvin Gašpar (7'29), Ježeva škola (4'02) i Pauk Praško (3’20), a u petak 29. prosinca u istom terminu prikazivat će se Krila za krokodila (4’42), Kuc-kuc (3’56), Zaljubljeni žabac (7’12) i Čovječuljak Snovuljak (4’52). Trajanje oba bloka je 20 minuta, a po završetku projekcija najmlađim gledateljima bit će uručene diplome za njihove prve kino korake.

Nakon filmskih projekcija i dodjele diploma, slijedi tematska radionica Crtamo, vičemo, snimamo - veselu čestitku imamo! koju će voditi riječki književnik Zoran Krušvar. Radionica će se održati u dvama terminima - 27. i 29. prosinca od 10:30 do 11:15 sati, a na njoj će polaznici, uz malu pomoć voditelja radionice, napraviti animiranu čestitku u video formatu, koju će ponosni roditelji moći slati rodbini tijekom čitavih praznika.

Polaznici radionice trebaju znati reći "Sretan Božić i Nova godina" te znati crtati drvca, poklone i pahulje. Važno je da ne nose zelenu odjeću jer će se za snimanje čestitke koristiti zeleno platno. Maksimalan broj sudionika na radionici ograničen je na 10, uz obveznu prethodnu prijavu na info@art-kino.org. Prilikom prijave potrebno je napomenuti na koji se od navedena dva termina održavanja radionice sudionici prijavljuju.

Ulaz na radionicu je slobodan uz prijavu, dok cijena ulaznica za projekcije iznosi 4 EUR. Ulaznice su dostupne putem stranice ulaznice.hr te na blagajni Dječje kuće i Art-kina koje se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u danu.

Krenimo od 0! (Let's start from 0!) novi je projekt Art-kina financiran od strane Europe Cinemas u sklopu Collaborate to Innovate inicijative. Radi se o novom projektu pokrenutom ove godine u sklopu inicijative Collaborate to Innovate mreže europskih nezavisnih kina Europa Cinemas kojim koordinira splitsko Kino Mediteran, a u njemu pored Art-kina sudjeluju i Kinematografi Dubrovnik, javna ustanova u kulturi Grada Dubrovnika. Art-kino će s provedbom programa započeti krajem 2023. godine u prostorima Dječje kuće, a projekt će trajati do lipnja 2024. godine.

Cilj projekta razvoj je nove publike te njihove edukacije od najranije dobi budući da su u programskom fokusu obitelji s djecom do sedam godina. Naime, programima će se ukazati na činjenicu da je od iznimne važnosti djecu od najranije dobi upoznavati s raznolikom kulturnom produkcijom kako bi se u budućnosti izbjegle jednostranost i isključivost kod odabira iste, kao i suživljavati ih s prostorom kinodvorane kao 'prirodnim okolišem' filma.