11. Impulse Festival

Kin-o-zvuk u Art-kinu

Kin-o-zvuk u Art-kinu - 11. Impulse Festival

Published: 25.04.2024.

Posljednji dan 11. Impulse Festivala – nedjelja, 28. travnja u 20 sati – u Art-kino donosi projekt KIN-O-ZVUK udruge RARE koji spaja film i glazbu u jednu cjelinu. Tom će se prigodom na velikom platnu Art-kina prikazati jugoslavenski nijemi film Birtija Joze Ivakića iz 1929. godine, uz autorsku glazbenu podlogu vrhunskih glazbenika iz sisačkog benda LHD, koji okuplja članove nekadašnje grupe The Bambi Molesters.

Film Birtija jedan je od najstarijih sačuvanih hrvatskih igranih filmova, snimljen 1929. godine u produkciji Škole narodnog zdravlja, inače jedine sustavne filmske produkcije u Hrvatskoj toga razdoblja. Naime, u želji da što efikasnije prenese prosvjetiteljske i obrazovne poruke jugoslavenskom ruralnom stanovništu, filmski odjel Škole narodnog zdravlja odlučio je snimati igrane filmove.

Zadatak izrade dva filma o negativnim običajima slavonskog sela dodijeljen je književniku i kazališnom redatelju Jozi Ivakiću iz Vinkovaca. Njegov prvi film Birtija, kroz priču o tragičnoj sudbini slavonskog seljaka koji tone u alkoholizam, želi ukazati na opasnosti ove za ruralnu sredinu, česte i pogubne ovisnosti.

Naturalistička polusatna drama Birtija snimljena je na izvornim slavonskim lokacijama, a glavnu je ulogu odigrao naturščik, sin voditelja filmskog odjela ŠNZ-a Marjanović Branko, koji je kasnije postao glasoviti hrvatski redatelj i montažer. Kvalitetna produkcija filma omogućila je da se film ne prikazuje samo po selima već i po gradskim jugoslavenskim kinima, a Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva Birtiju je digitalno restaurirala film 2020. godine.

Iako je radnja smještena u dvadesete godine prošlog stoljeća, kad je film i nastao, Birtija donosi bezvremenski i još uvijek aktualan prikaz ovisnosti i njezina negativnog i razornog utjecaja na pojedinca i okolinu.

Tročlani bend LHD iz Siska okuplja sjajne i etablirane glazbenike najpoznatijeg surf rock sastava ovih prostora The Bambi Molesters: Ladu Furlan Zaborac (bas, piano, orgulje), Hrvoja Zaborca (bubnjevi, vokal) i Dinka Tomljanovića (gitare, glas).

Ulaznice za događaj su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.