Kino kustosica

Hana Samaržija za publiku odabrala "Učiteljicu glasovira"

Hana Samaržija za publiku odabrala "Učiteljicu glasovira" - Kino kustosica

Published: 11.03.2024.

Prva ovogodišnja kino kustosica Art-kina mlada je riječka filozofkinja Hana Samaržija, a za publiku je odabrala glasovitu erotsku psihološku dramu Učiteljica glasovira Michaela Hanekea iz 2001. godine, temeljenu na istoimenom romanu Elfriede Jelinek, koja će se prikazati u utorak, 12. ožujka u 20 sati.

Podsjetimo, Kino kustos program je Art-kina u sklopu kojeg osoba iz javnog života preuzima ulogu kustosa filmskog programa i široj javnosti predstavlja film kojeg osobno smatra iznimno značajnim ili važnim za gledanje. Nova će kustosica, kao i svi kino kustosi Art-kina dosad, dati uvod u projekciju i objasniti publici zašto je odabrala upravo ovaj film.

U filmu Učiteljica glasovira izvrsna Isabelle Huppert utjelovila je Eriku Kohut, učiteljicu glasovira na Bečkom konzervatoriju koja u svojim kasnim tridesetima još uvijek živi s ostarjelom i tiranski nastrojenom majkom. U tom zatvorenom svijetu ljubavi, mržnje i zavisnosti nema mjesta za muškarce, a njen se seksualni život sastoji od voajerizma i mazohističkog samoranjavanja. Jedan od Erikinih učenika (Benoît Magime) odluči ju zavesti.

Na festivalu u Cannesu Isabelle Huppert i Benoît Magimel nagrađeni su kao najbolji glumci, a redatelj Michael Haneke ponio je nagradu žirija. Na Pulskom filmskom festivalu je Isabelle Huppert osvojila Zlatnu arenu za najbolju glumicu u inozemnom filmu.

Ulaznice za filmove su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.