Gostovanje Ferdinanda Vicentinija Orgnanija - redatelja i producenta te glumca Rade Šerbedžije u Art-kinu Croatia

Gostovanje Ferdinanda Vicentinija Orgnanija - redatelja i producenta te glumca Rade Šerbedžije u Art-kinu Croatia

Published: 28.05.2010.

U sklopu programa Filmaktiv predstavlja: Ferdinando Vicentini Orgnani, u subotu 29. svibnja, prije projekcije filma "Ilaria Alpi", u 19 sati publici će se obratiti glumac Rade Šerbedžija koji u filmu tumači glavnu ulogu, a  nakon filma u 21 sat uslijedit će razgovor s redateljem Ferdinandom Vicentinijem Orgnanijem koji će voditi Marin Lukanović.

Ulaz je slobodan!

Ferdinando Vicentini Orgnani je jedan od agilnijih producenata nezavisnog filma u Italiji, izvršni producent filma "Draquila", dokumentarni film poznate satiričarke i žestoke Berlusconijeve kritičarke Sabine Guzzanti, koji izvještava o tome kako su moćni političari, mafijaši i građevinski lobi iskoristili svoje interese u ponovnoj izgradnji potresom razrušene L'Aquile. Zbog toga je filma talijanski ministar kulture Sandro Bondi bojkotirao dolazak u Cannes. Njegov je istup zazvao revolt talijanskih intelektualaca, film je zaradio vrtoglave iznose, a upravo njegov producent – Ferdinando Vicentini Orgnani - glavom i bradom, u organizaciji udruge Filmaktiv iz Rijeke, gostuje u Art-kinu Croatia 29.svibnja.Iz programa izdvajamo film "Ilaria Alpi" (Ferdinando Vicentini Orgnani, 2003), na programu 29. svibnja 2010. u 19 sati, politički istraživački film koji tematizira istiniti događaj kada su novinarka RAI-a Ilaria Alpi i njezin snimatelj, tršćanski Slovenac Miran Hrovatin, ubijeni pod nerazjašnjenim okolnostima 1994. godine u Somaliji. Film je dobio Nastro d'Argento za glavnu žensku ulogu (Giovanna Mezzogiorno). U filmu sudjeluju mnogi poznati glumci: Rade Šerbedžija kao Miran Hrovatin i Amanda Plummer kao američka novinarka koja je prva snimila mrtve talijanske kolege. U manjim ulogama pojavljuju se i riječki glumci Predrag Sikimić i Lucio Slama.Ferdinando Vicentini Orgnani

Prije projekcije filma "Ilaria Alpi", u 19 sati publici će se obratiti Rade Šerbedžija koji u filmu tumači glavnu ulogu, a  nakon filma uslijedit će razgovor s redateljem Ferdinandom Vicentinijem Orgnanijem koji će voditi Marin Lukanović.Trodnevni program 29. svibnja u 18 sati otvara film "Sindrom Svetog Erazma" (La sindrome di Sant'Erasmo, Ferdinando Vicentini Orgnani, 2009). Film prati desetak izraelskih i desetak palestinskih srednjoškolaca u njihovim rodnim gradovima te tijekom tjedan dana na venecijanskom otoku Sant'Erasmo, za vrijeme susreta koji je za njih bio prva prilika za izravni razgovor s vječnim neprijateljima.U snimanju filma su sudjelovali riječki autori Morana Komljenović i Marin Lukanović. Nakon toga uslijedit će već najavljeni "Ilaria Alpi" u 19 sati.30. svibnja u 19 sati program se nastavlja eksperimentalno-dokumentarnim filmom "Drugi svijet" (Altromondo, Fabiomassimo Lozzi, 2008) koji postavlja pitanja kakva je pozicija homoseksualaca u Italiji, prvenstveno u provinciji izvan velikih gradova. Film čine izvorne ispovijesti anonimnih homoseksualaca koje interpretira više od pedeset vrhunskih talijanskih glumaca.


U 21 sat uslijedit će igrani film "Široko more" (Mare largo, Ferdinando Vicentini Orgnani, 1998) u kojem glume Rade Šerbedžija, Claudio Amendola, Isabella Ferrari, Catharine Wilkening i riječka glumica Andreja Blagojević. Priča filma smještena je u doba ratova u bivšoj Jugoslaviji, a prati šverc oružja.Posljednjeg dana programa, 31. svibnja, na rasporedu su u 19 sati "Brzina svjetlosti" (La velocita' della luce, Andrea Papini, 2008) film ceste, uvrnuti film noir mladog talijanskog redatelja Andree Papinija. "Bez naslova" u 21 sat (Senza titolo, Ferdinando Vicentini Orgnani, 2009) rad je u nastajanju, "antropološki dokumentarac" kako ga naziva redatelj, koji prati grupu suvremenih umjetnika. Za kraj, u 21, 30 gledamo "Zulu susreće Jazz" (Zulu Meets Jazz, Ferdinando Vicentini Orgnani, 2008) - glazbeni dokumentarac o situaciji na muzičkoj sceni Južnoafričke Republike govori o KZN Vintage Legends Orchestra, grupi koja postoji da bi mladima prenijela glazbenu baštinu tog prostora, baštinu koja se proteže kroz strahote koje su se tijekom desetljeća događale u Južnoj Africi. Njih posjećuje Paolo Fresu, najpoznatiji talijanski jazzer.