Festival mediteranskog filma Split u Ljetnom Art-kinu

Festival mediteranskog filma Split u Ljetnom Art-kinu

Published: 21.06.2023.

Vikend u Ljetnom Art-kinu donosi gostovanje Festivala mediteranskog filma Split u sklopu kojeg na veliko platno stižu tri filmska naslova gotovo paralelno s festivalom koji još traje u Splitu: crna komedija Bolesnica, španjolsko-francuski triler Zvijeri i, za kraj, komična drama Četvero malih odraslih o pokušaju poliamorije

Već tradicionalno u Ljetnom Art-kinu gostuje Festival mediteranskog filma Split koji od 23. do 25. lipnja s ovogodišnjeg izdanja festivala donosi tri istaknuta naslova.

Program ovog petka, 23. lipnja u 21:30 sati, otvara skandinavski film Bolesnica Kristoffera Borglija koji, kombinirajući elemente crnohumorne komedije i horora, gledatelje vodi u elitne krugove Osla. U središtu radnje je djevojka Signe (Kristine Kujath Thorp) koja kuje opaki plan povratka u središte kulturne elite norveškog glavnog grada, zasjenjena nedavnim usponom slave svog partnera, suvremenog umjetnika koji stvara skulpture od ukradenog namještaja.

Slijedi višestruko nagrađivani španjolski triler Zvijeri Rodriga Sorogoyena, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu. Nadahnut stvarnim događajima, film prati francuski par koji se nastanjuje u malom galicijskom selu u želji da svoj život provedu u skladu s prirodom, no njihove ideje i prisustvo ne nailaze na odobravanje lokalne zajednice. Film se prikazuje u subotu, 24. lipnja u 21:30 sati.

Gostovanje Kina Mediteran u Ljetnom Art-kinu zaključuje se u nedjelju, 25. lipnja u 21:30 sati, s finskom komičnom dramom Četvero malih odraslih o bračnoj krizi i otvaranju braka kroz poligamnu avanturu. Ova gorko-slatka komedija karaktera finske redateljice Selme Vilhunen koja vješto zamjenjuje zabavljačke topose trivijalnosti i vulgarnosti zarad poigravanja stereotipima i propitivanja tradicionalnih društvenih formi kao što je brak svoju je premijeru imala na ovogodišnjem Roterdamskom međunarodnom filmskom festivalu.

Ljetno Art-kino nalazi se u dvorištu Kapucinskog samostana (ulaz kroz Art-kino), a u slučaju lošeg vremena projekcije će se održati u dvorani Art-kina.

Ulaznice filmove su u prodaji, a dostupne su putem stranice ulaznice.hr te na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije prve projekcije u danu.