Animafest Zagreb u Art-kinu

Animafest Zagreb u Art-kinu

Published: 11.06.2024.

34. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb u Art-kinu gostuje 13. lipnja u 21 sat sa selekcijom kratkometražnih animiranih filmova nagrađenih na ovogodišnjoj ediciji festivala te 14. lipnja u 21 sat uz blok AFN presents: That's What She Said koji čini osam istaknutih kratkometražnih animiranih filmova čije su autorice žene.

Pobjednički blok The Best of na veliko platno Art-kina donosi ukupno šest kratkometražnih animiranih filmova. Najboljim filmom u konkurenciji hrvatskih naslova proglašen je film Žarko, razmazit ćeš dite! Milivoja i Veljka Popovića, koji je ujedno osvojio i nagradu publike, a temelji se na popularnom romanu u pričama U malu je uša đava slikarice i ilustratorice Tisje Kljaković Braić. U filmu se nižu uspomene na jedno djetinjstvo u Splitu osamdesetih godina. Priče su to koje se prepričavaju nakon nedjeljnog ručka kad su svi dobre volje, priče pune emocija koje lako prepoznajemo. No iznad svega, film je dirljiva posveta ljubavi jednog djeda i bake koji su davali sve od sebe da njihova unučica ne skida osmijeh s lica. Ovaj nas je film iznenadio toplim, dirljivim, a ujedno i duhovitim pristupom osobnoj i povijesnoj temi. Autori koriste različite tehnike animacije smjelo i inteligentno kako bi stvorili film originalnog i sirovog štiha, obrazložio je festivalski žiri.

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma Grand Prix je dodijelio belgijsko-nizozemsko-francuskom filmu Hotel Miracle redateljice Nienke Deutz. U obrazloženju žirija stoji: Film se suptilno i nijansirano bavi nevidljivom temom. Pripovijedanje je osjetljivo i daje nam nadu. 

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio Nicolasu Braultu za kanadski film Entropijsko sjećanje. Autor bilježi proces raspadanja uspomena i uvlači nas u neki novi sloj ljepote, napisao je žiri.

Žiri Natjecanja filmova za djecu i mlade nagradu je dodijelio meksičko-francusko-mađarskom filmu Nube Diega Alonsa Sáncheza de la Barquere Estrade i Christiana Arredonda Narváeza. Nevjerojatno emocionalan film sa sjajnom pričom koja nas je dirnula u srce. Likovi su dobro nacrtani, super animirani i uz njih se lako može povezati. Stil animacije lijep je i tečan, a boje i kontrasti su predivni. Pola nas je plakalo. Perfektno, poručio je žiri.

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je južnokorejskom filmu Ponovno se roditi s tobom Inju Park (samostalna produkcija) za nježno unutarnje putovanje koje nas vodi u opojan svijet gubitka.

Nagrada Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeljena je njemačkom filmu Karotika Daniela Sterlin-Altmana, za film koji nas je dirnuo duhovitim, originalnim i ljudskim prikazom odnosa. Dva lika dijele zajednički osjećaj osamljenosti tako što se nose s nizom fantazija koje ih previše ne razdvajaju, a možda ih čak i zbližavaju, ističe festivalski žiri.

U sklopu bloka AFN presents: That’s What She Said prikazat će se kratkometražni filmovi nagrađivanih i istaknutih animatorica: Iznad oblaka Vivien Hárshegyi, Haljina za finale Martine Meštrović, Mariupolj. Stotinu noći Sofije Melnik, Obiteljski portret Lee Vidaković, Konjunkcija Marte Magnuske, Preko krhotina Natálie Durchánkove, Pas, kruh i cvijeće sutrašnjice Michaele Mîndru, Hobotnica banana mišmaš Milanke Fabjančič i Sumnja Adele Križovenske.

Ulaznice za filmove su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr. Članicama i članovima Filmskog kluba Art-kina ulaz na program Animafesta Zagreb u Art-kinu u cijelosti je slobodan.


Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/