Otvoren poziv mladim filmofilima

27 Times Cinema 2023.

27 Times Cinema 2023. - Otvoren poziv mladim filmofilima

Published: 23.02.2023.

Imaš između 18 i 25 godina i u društvu si poznat/a po tome što si filmofil/ka? Inicijativa 27 Times Cinema već 12 godina pruža priliku mladima da steknu iskustvo te prošire svoje vidike na polju kinematografije i to na, ovogodišnjem jubilarnom, 80. Venecijanskom filmskom festivalu.

Europa Cinemas mreža je kina koja u suradnji s Europskim parlamentom te programom Venecijanskog filmskog festivala Giornate degli Autori (Autorski dani) više od desetljeća održava izuzetnu inicijativu pod imenom 27 Times Cinema pri kojoj odabrani mladi kandidati imaju priliku postati članom žirija na spomenutom prestižnom festivalu.

Nagrada LUX, koju dodjeljuje Europski parlament i Europska filmska akademija, u svojoj srži teži ka poticanju diskursa na području politike, raznolikosti i solidarnosti, razvoju europskih (ko)produkcija te uklanjanju jezikom postavljenih barijera, a kandidati/kinje će osim sudjelovanja na Venecijanskom filmskom festivalu moći aktivno sudjelovati u promociji i dodjeli iste.

Art-kino u potrazi je za trima kandidatima/kinjama koji ulaze u završnu selekciju te imaju šansu predstavljati ne samo kino već i Hrvatsku na 80.Venecijanskom filmskom festivalu. Od kandidata se traži da zadovoljavaju sljedeće kriterije:

 • redoviti polaznici filmskih projekcija i ljubitelji filma u rasponu o 18 do 25 godina
 • elokventni pojedinci čije se komunikacijske vještine među ostalim očituju i aktivnošću u sferi društvenih mreža
 • spretnost u pismenom izražavanju u oblicima poput članaka i blogova
 • vještine u kreiranju podcastova, blogova, videomontaže, fotografija ili bilo kojih drugih komunikacijskih vještina koje će kandidatu omogućiti aktivno sudjelovanje u planiranoj kampanji

Prepoznaješ se u navedenim kriterijima? Vrijeme je za prijavu!

Tvoja prijava treba sadržati:

 • VIDEO kojim tumačiš što Europa tebi predstavlja. Video započinješ rečenicom “Europe for me is…” koju zatim nadopunjuješ svojom interpretacijom. Nemoj se sramiti i budi kreativan/na!

tehnički aspekti videa:

sniman na engleskom jeziku

visoka rezolucija (full HD: 1920x1080 px) odličnog zvučnog zapisa te prostorija u kojoj je sniman mora biti dobro osvijetljena

trajanje: 30 sekundi

vidljivi podaci kandidata: ime i zemlja podrijetla

Na Vimeo kanalu Europa Cinemas možeš potražiti inspiraciju, odnosno pogledati uratke prijašnjih ambasadora/ica.

Video i prijavnicu (koja će, kada je ispuniš, biti dostupna u PDF formatu) pošalji nam putem WeTransfera na e-poštu pr@art-kino.org.

Koje su tvoje dužnosti u slučaju da si izabran/a?

 • Biti prisutan/na u Veneciji prije početka samog festivala, od utorka 29. kolovoza do nedjelje 10. rujna 2023. (festival traje od 30. kolovoza do 9. rujna)
 • Biti članom/icom žirija filmova u utrci za nagradom Giornate degli Autori. Za mlade sudionike bit će osigurana festivalska akreditacija prioritetnog pristupa svim projekcijama.
 • Sudjelovat ćeš u okruglim stolovima, raspravama, masterclass programima i radionicama gdje ćeš razvijati komunikacijske vještine filmskog influencera/ice i društvenog animatora/ice kako bi u budućnosti mogao/la aktivno promovirati filmsku Nagradu publike LUX koja se dodjeljuje u Europskom parlamentu
 • Doprinosit ćeš mrežnoj stranici i društvenim platformama mreže Europa Cinemas
 • Nakon samog festivala, koristeći vještine stečene u Veneciji, promovirat ćeš Nagradu publike LUX
 • Pomagat ćeš u organizaciji i pohađat ćeš događaje u sklopu Nagrade publike LUX (uglavnom između rujna i ožujka naredne godine)
 • Bit ćeš dostupan/na sudjelovati u LUX selekcijskom panelu 2023. (1-2 dana između lipnja i rujna naredne godine)

Europski parlament pokrit će putne troškove i troškove smještaja mladih sudionika za svih 13 dana događanja, Europa Cinemas će se pobrinuti za džeparce dok će Giornate biti zadužen za organizaciju sudionika i njihove akreditacije.

Rok za prijavu je 30. ožujka 2023. u 12 sati.