19. 25 FPS u Art-kinu

19. 25 FPS u Art-kinu

Published: 02.10.2023.

Listopad u Art-kinu počinje u eksperimentalnom tonu, uz neizostavno gostovanje 19. izdanja Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS koji ove godine na repertoar Art-kina donosi posebnu projekciju istaknute i hvaljene eksperimentalne doku-drame Samsara Loisa Patiña (4. listopada u 20 sati) te najbolje od ovogodišnje festivalske selekcije eksperimentalnog filma kratkog metra domaće (5. listopada u 18 sati) i međunarodne produkcije (5. listopada u 20 sati).

Od strane kritike opisana kao nevjerojatno multisenzorno putovanje tijela, duše i prostora, Samsara je jedinstveno filmsko iskustvo kojem sintagma „gledanje filma“ nije dostatna kako bi se opisao doživljaj što ga španjolski redatelj ovim filmom nudi svojoj publici, kako formom tako i sadržajem.

Na razini sadržaja filma, u hramovima Laosa, redovnici tinejdžeri prate dušu u tranzitu iz jednog tijela u drugo. Svjetleće i zvučno putovanje vodi do reinkarnacije na plažama Zanzibara, gdje grupe žena rade na farmama morskih algi. Snimljena na 16 mm vrpci, Samsara baca meditativnu čaroliju na gledatelja koji je voljan biti zaveden drugim kulturama, stanjima duha i vjerovanjima, dovodeći ga u stanje opuštenosti, mira i kontemplacije.

Negdje između vidljivog i nevidljivog, umjetnosti i kinematografije, stvarnog i onoga što je onkraj smrti, Patiño je uspješno eksperimentirao sa svojim novim filmom, koji je, u konačni, postao više od filma samog.

Izbor iz domaćeg programa donosi šest kratkometražnih eksperimentalnih filmova hrvatske produkcije: Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka Mire Manojlovića (nagrada Green DCP za najbolji hrvatski film u programu), Sve što nije pustinja ne postoji Ane Buljan, Valerija Sare Jurinčić (Grand Prix), Evanescence Mare Šuljak, Dohvatiti Sunce: El Shatt Ane Bilankov i Zamišljene budućnosti: Turizam Darka Fritza.

Izbor iz međunarodnog programa ovogodišnjeg 25 FPS-a u Art-kino donosi tri nagrađena eksperimentalna filma kratkog metra: Mast-del Maryam Tafakory (Grand Prix, Nagrada žirija kritike), U ljubičastu utrobu Thuy-Han Nguyen-Chi (Grand Prix) i Ono što preostaje Debore Stratman (Nagrada publike).

Festival 25 FPS prikazuje nezavisne i nekomerci­jalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija; nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova te šire razumijevanje filma kao umjetnosti. Festival promovira izražajne autorske koncepte, tematske, idejne i estetske iskorake te radove koji nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimental­nog filma.

Ulaznice za filmove mogu se kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više na https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/25-fps-2023